Уволняват двама болногледачи от дома за хора с деменция в Пловдив (ОБНОВЕНА)

16:46, 22 яну 20 25 2629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана в 12:41 часа

Двама болногледачи от Дома за хора с деменция в Пловдив, в който тече разследване за малтретиране на пациенти, ще бъдат уволнени днес, заяви зам-кметът Анести Тимчев след поредица от срещи със замесени в скандалния случай.

Тимчев е разговарял с персонала на Дома, с настанените възрастни хора там, както и с техни роднини. Предстои уволнението и на директорката на социалното заведение, която в момента е в отпуск извън България. Обмисля се и освобождаването от длъжност на директора на целия Комплекс за социални услуги.

„До момента имаме твърдо становище за двама болногледачи, проверката продължава, те може да станат и повече. Ще стигнем до всеки ръководител, социален работник, до всеки лекар, до всяко семейство. Ще огледаме този случай от всички страни”, обясни Анести Тимчев пред БНТ.

Разследващи влизат в социалните домове в Пловдивско

„Всички разследват - полиция и прокуратура. Разпитват се свидетели, служители, абсолютно всички. Надявам се да има резултат, защото животът на тези хора е в опасност. Дори не им дават храна и вода, дори не ги къпят”, разказва по-рано в ефира на Нова телевизия репортерът Вероника Димитрова за жестокостта в дома за хора с деменция в Пловдив, който стана обект на нейно разследване.

„Не е такова поведението на всички служители, но това, което чух от действащи болногледачи – 6 от тях се държат по този нечовешки циничен начин. Те са може би около 14. Най-лошото е, че много често през нощта е бил по един болногледач на смяна и ние не знаем какво се е случвало. Там няма камери”, заяви тя.

„В сградата , на другите етажи, има хора с психични заболявания, за които се грижат други хора. 30 души живеят там. Болните могат да бъдат посещавани от роднини всеки ден. Това, което се показва пред тях, е театър. Те не подозират за какво става въпрос. Те отиват, виждат едно добро отношение. Пред нас се разигра същия театър, а буквално е кошмар, филм на ужасите”, смята Димитрова.

Омбудсманът: Директорът на дома в Пловдив е знаел за изтезанията над възрастни

„С удоволствие бих показала всички записи, за да се придобие ясна представа какво се случва. За мен основният проблем е, че въпросните болногледачки са ниско образовани -  едната не може да смята, другата сричаше. Те нямат никаква представа от това какво е деменция. Щом преценяват, че като удариш някой, той ще си вземе поука. Болногледачките нямат никаква представа от заболяването. Интересно, че тази оперативка, която е записана, е била по повод интриги. Жестокостта и цялото нечовешко отношение не прави впечатление на управителката, която се опита нагло да излъже. След като разбра, че имаме записи, вече реакцията беше друга”, разкри още тя.

Обновена в 16:46 часа

"Социалната система е система от хора за хора. В Пловдив има сериозни пропуски в професионално и в етично отношение. Надявам се виновните да бъдат наказани".

Това каза пред журналисти социалният министър Деница Сачева след заседание на ресорната парламентарна комисия. Тя съобщи, че вчера е изпратила сигнал до Районната прокуратура в Пловдив за констатираните проблеми в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, съобщи БГНЕС.

Сачева: Условията в дома в Горско Косово са лоши

„Имам предвид това, че са нарушавани права на хора, които са ползватели на услугата и, че отношението, на което всички станахме свидетели от записите, е абсолютно недопустимо за служител на подобна институция“, посочи министърът.

Сачева коментира, че двата случая, с които е започнала 2020 г. са различни и показват какви са проблемите.

„В Горско Косово има много тежки битови условия и персонал, който има нужда от допълнителна квалификация, но е добросъвестен. Докато в центъра в Пловдив виждаме, че имаме нова услуга, битовите условия не са проблем, но там работят хора, които не са подходящи за тази работа. Това са проблеми, с които трябва да работим в следващите години и най-вече да говорим за кадрите в системата на социалните услуги и социалното подпомагане, защото социалната система е система от хора за хора“, посочи социалният министър.

Тя отчете и факта, че кадровият проблем е сериозен в сферата на социалните услуги. Според Сачева това може да бъде преодоляно с изработването на визия за подобряване на състоянието на пазара на труда за кадри в социалната система, в която липсват медицински сестри и социални работници.

„Това може да постигнем с изработването на стратегия за възнагражденията на тези хора и възможности за тяхното кариерно развитие. Част от отговорите са заложени и в Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила. В него се предвижда стандарт за социалните работници и тяхното кариерно развитие. Друга мярка, която предстои е да започнем разговори с МОН по отношение на професионалното образование на кадри в социалния сектор и с ректорите на висшите учебни заведения, където се преподават специалности, свързани със социални дейности, за да има повече хора в системата“, обясни социалният министър.

Тя подчерта, че не се предвижда друго повишение на възнагражденията на социалните работници и припомни, че тази година заплатите им са били увеличени с 15%. Сачева обяви, че в началото на февруари ще се срещне с директорите на центрове и домовете за хора с деменция, както и че предстои закриване на домовете за хора с деменция.

„Сроковете са до 2035 г., защото преди това трябва да бъдат изградени центровете за настаняване от семеен тип, но тези които са в най-тежко състояние се очаква да бъдат закрити до 2025 г.“, уточни тя. Сачева увери, че ще бъде решен и проблемът на 13 000 души, които останаха без личен асистент.

13 хил. души остават без личен асистент

„До края на месеца се очаква Министерският съвет да приеме Национална програма за грижи в домашна среда. Тя ще може да обхване по-голяма част, ако не и всички хора, които останаха без възможност за личен асистент. Програмата ще даде възможност за 4800 души на 4 часа, но в зависимост от индивидуалната оценка на тези хора, мисля че ще може да покрием всички. Направени са разчети за над 16 млн. лева, които са за сметка на Националната програма за действие по заетостта. Намаляваме някои от програмите за сметка на решаването на проблема на хората с увреждания“, обясни Сачева.

От думите ѝ стана ясно още, че синдикатите са предложили стартът на изплащането на вторите пенсии да бъде отложено. Темата се обсъжда в работна група, в която участват представители на синдикатите, пенсионните фондове, КФН, социалното министерство и НОИ.

Дали това ще бъде прието или не, ще стане ясно през февруари, когато работната група ще излезе с конкретни решения за промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи втория стълб на пенсионната система. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама