Хазната е ощетена с над 210 млн. лв. заради разлика в хазартните такси (ОБНОВЕНА)

17:05, 22 яну 20 25 3954 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Прокуратурата влезе в Държавната комисия по хазарта. Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) извършва проверка за период от 5 години назад. Това съобщи на брифинг директорът на АДФИ Георги Начев, предаде репорер на ТОПНОВИНИ.

Инспекцията е по разпореждане на министъра на финансите и на специализираната прокуратура и е с предмет „Проверка за законообразност на получените приходи от дължимите държавни такси и вноски за социално отговорното поведение от страна на регистрираните хазартни оператори и осъществения контрол от страна на Държавната комисия по хазарта за периода от 2014 до 2019 година“.

Васил Божков: Опитах да говоря с Борисов, не ми вдига

По закон за поддържане на лиценз и за организиране на хазартни игри комисията събира държавна такса в размер 15 на сто от стойността на направените залози за всяка игра. За хазартни игри, за които се събират комисионни за участие, се събира държавна такса в размер 20 на сто върху стойността на получените държавни такси и комисионни. Така се дава възможност да се събират такси, формирани на различна основа.

Начев обясни, че от финансовата инспекция на Комисията по хазарта става ясно, че от 2014 г. до 2019 г. приходите от внесените държавни такси са повече от 500 млн. лв.

Видовете хазартни игри, които се организират в страната, са моментна лотарийна игра, лото и тото игри и игри със залагания върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне и др.

Симеонов категоричен, че не е инструмент срещу Божков

Начев подчерта, че за момента може да даде информация само за една от игрите – моментна лотария. Държавната такса за нея е 15 на сто от стойността на направените залози за всяка игра. От предоставената информация е станало ясно, че единствният оператор, който плаща такава такса, е държавното предприятие Български спортен тотализатор. Останалите лицензирани оператори за същата хазартна игра заплащат държавна такса от 20 на сто от събраните комисионни за участие.

Така за една и съща хазартна игра се събират такси на различна основа и държавното предрпиятие плаща по-високата, а частните - по-ниската. „Защо е станало така - това не е тема, която ние ще изследваме“, поясни Начев.

Съпоставката на числата сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали по начина, по който е плащало държавното предприятие, сумата е щяла да бъде с 210 млн. лв. повече. Това е сумата за периода от 2014 до 2019 г. "Това са прогнозни данни, очакваме скоро да получим точни. Очакванията ни са след приключванията на тази инспекция сумата да е по-голяма. Имам такова усещане, защото това, което сме направили като изчисления, е само на база на играта моментна лотария", коментира Начев.

Феновете на "Левски" искат среща с Бойко Борисов

С цел установяване на приходите на държавата от хазартни игри за проверявания период са изискани от Комисията за хазарта справки по месеци за всяка игра. „Чакаме ги тези цифри. Краят на финансовата инспекция зависи какво ще ни предоставят колегите и в какъв срок. Предполагам, че около месец ще имаме окончателни резултати. Но този срок е условен“, обясни Начев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама