СОС очаква официално искане за водата за Перник

12:10, 23 яну 20 25 2863 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичният общински съвет изчаква да получи официално искане от Министерския съвет за използване на водопреносната мрежа на София за транзитиране на вода от Рила до Перник, съобщи Николай Стойнев, председател на Комисията по икономика и собственост, предаде БНР. 

Отстраниха аварията, оставила част от Перник и региона без вода

В момента се подготвят условията и материалите, така че общинският съвет да разгледа едно решение, с което да предостави водопреносната мрежа на София за транзитиране на вода от Рила до Перник. След като постъпи такова искане, то ще бъде разгледано в спешен порядък, за да бъде прието, но с условията,  поставени от Столичната община. На първо място това е да се даде гаранция, че няма да има проблеми с водоснабдяването в столицата, с което вече се ангажираха представителите на "Софийска вода", която управлява мрежата.

Според специалистите наличието на воден ресурс в Рила е достатъчно, така че количествата вода, която ще бъде транзитирана през софийските водопроводи да може да бъдат подавани към Перник. Когато предложението е готово и постъпи в СОС, ще бъде внесен доклад от кмета Фандъкова, ще се разгледа първо от ресорните комисии, а след това и на заседание на общинския съвет, обясни Стойнев.

Комисията по инженерна инфраструктура на Столична община одобри плана. Според него вода от язовир "Белмекен" ще преминава през язовир "Бели Искър" във водопреносната мрежа на София. За да стигне водата до Перник, трябва да се изгради 13-километрово трасе от "Мало Бучино" до Перник.

Експерти уверяват, че сложният инфраструктурен проект няма по никакъв начин да ощети снабдяването с вода на софиянци. Проектът, с прогнозна стойност около 25 млн. лева, ще бъде финансиран от държавния бюджет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама