Борисов: Ако докладът на АДФИ е верен, много хора ще си имат проблеми

10:31, 23 яну 20 / Политика 25 2678 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Създава се грешно впечатление, къде с умисъл, къде не, но в публичното пространство вървят едни странни заключения. На моето бюро има доклад от Държавната финансова инспекция. В този доклад от много страници, за които се носи отговорност, и касае разлики в неплащане на такси за стотици милиони. Прегледах го внимателно, има много фирми. Прокуратурата се е заела. Но никъде в него не пише „Левски“. Не мога да разбера каква е връзката, да не си си платил таксите, ако е вярно това в този доклад, с футболния отбор. Така премиерът Бойко Борисов коментира проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция, от която стана ясно, че заради разлика в облагането на хазартните игри в България – по един начин се облага дейността на Държавния спортен тотализатор, а по друг – частните компании, Комисията по хазарта е ощетила бюджета с най-малко 210 млн. лв.

Миналата седмица НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, които предлагат единствено държавният „Български спортен тотализатор“ да може да организира лотарийни игри. Лидерът на партията Валери Симеонов обяви, че е получил подкрепа за законопроекта от премиера Бойко Борисов, а финансовият министър Владислав Горанов и спортният министър Красен Кралев открито подкрепиха идеята. Днес проектът ще се разглежда от бюджетна комисия в парламента.

Симеонов категоричен, че не е инструмент срещу Божков

Официалният спонсор на ПФК „Левски“ Васил Божков обяви публично, че ако лотарийните игри се национализират, няма да може да финансира отбора. Утре премиерът ще се срещне с феновете по тяхно настояване.

Васил Божков: Опитах да говоря с Борисов, не ми вдига

„Аз съм болен левскар, но когато дойде този доклад, по презумпция да го скрия? За каква национализация, какво одържавяване става въпрос. Ако е вярно, не са платени стотици милиони такси от различни дружества. Проверката продължава. Дали е виновна комисията и дали хора оттам ще бъдат осъдени, ще видим. В момента всички работят на пълни обороти“, отбеляза той. 

„Изведнъж започват срещи с фенове, някакви предупреждения – за какво, защото не съм скрил доклада ли?“, попита премиерът. Никого на никого не взима фирмата. Тази дейност е лицензионна. Ако някой не си е платил таксите, ще му се вземе лицензът, фирмата си е негова“, каза той и добави, че думите одържавяване национализация са дълбоко неверни. 

Министър председателят заяви, че докладът на АДФИ няма общо с промените в Закона за хазарта.

Божков: Група некомпетентни политици показват незачитане на Конституцията

„Ако се стигне до гласуване, ние можем да подкрепим, изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, може и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация. Освен държавата никой друг няма да може да се занимава с тази дейност. Защото това е другото внушение – едва ли не други играчи да се вкарат в бизнеса. Изрично трябва да бъде описано. Ако този доклад е верен, много хора ще имат проблеми, ако не е - няма от какво да се безпокоят“, заяви Борисов.

"Къде е свързан „Левски“? Имало го е преди мен, и след мен, и преди, и след Божков. И винаги ще го има", коментира още премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама