Бонус за здравословен живот: Два дни повече отпуск за непушачите предлага ВМРО

10:39, 23 яну 20 / Политика 25 2328 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

ВМРО внася законодателна инициатива за допълнение на Кодекса на труда, с която се дава възможност на работодателите по тяхно усмотрение да дават до два дни допълнителен платен годишен отпуск на своите служители, които са непушачи. Това съобщи депутатът Александър Сиди, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

По данни на НСИ всеки трети българин пали цигара редовно, като пушачите у нас (над 28% от населението) са значително повече от средното ниво за ЕС. Статистиката ни нарежда на първо място сред европейските държави. 36% от мъжете пушат средно по 17 цигари на ден, а 21% от жените - по 13.

Над 4 000 годишно се разболяват от рак на белия дроб у нас

С предложението си Патриотите ще се опитат да допълнят тоталната забрана за пушене, която засяга всички обществени места. Те определят предложението си като „добра мярка за подобрение на здравето на българските граждани“.

Знаем, че пушенето кара служителите да излизат извън работни помещения и да получават една нерегламентирана почивка между 10 и 15 минути на всеки час. И по този начин поставят в дискриминационни условия служителите, които не пушат“, посочи Сиди. Депутатът призна, че самият той е пушач и прави същото.

Гърция затяга мерките за забрана на пушенето на обществени места

Работодателите и към този момент имат право да дават допълнителни бонуси към годишните отпуски на служителите. Някои дори дават и финансови премии.

Според ВМРО, ако промените бъдат приети, биха могли да доведат до намаляване на хората, които пушат и по този начин вредят на здравето си. „Така даваме и бонус на онези, които са избрали да живеят по-здравословно“, обясни Сиди.

Предстои тепърва законопроектът да бъде обсъждан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама