Змии са най-вероятният източник на новия коронавирус

14:48, 23 яну 20 25 1995 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Змиите китайски крайт и китайска кобра може да са оригиналният източник на новооткрития коронавирус, предизвикал огнище на смъртоносно инфекциозно респираторно заболяване в Китай тази зима, пише БГНЕС.

Крайтът (Bungarus multicinctus), известен още като тайвански крайт или китайски крайт, е силно отровен вид змия, срещана в голяма част от централен и южен Китай и Югоизточна Азия.

За заболяването бе съобщено за първи път в края на декември 2019 г. в Ухан, основен град в централен Китай, и бързо се разпространи. Оттогава болни пътуващи от Ухан заразиха множество хора в Китай и други страни, включително САЩ.

"Още сме далече от ваксина срещу новопоявилия се от Китай коронавирус, поне още една година ще е нужна за разработването й", каза в интервю за БТА главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Засега няма да се въвежда международно извънредно положение заради коронавируса

Термокамерите на летището в София работят, но дори в САЩ такива камери има само на 4 летища.

"Песимистично съм настроен, че това може да реши проблема", каза още д-р Кунчев и подчерта, че по-ефективна мярка би било въвеждането на скрининг контрол на изходящите от "огнището" пътници, а не на входящите".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама