ЕС забранява вноса на птиче месо от Украйна

15:36, 23 яну 20 25 1872 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз временно преустанови вноса на своя територия от Украйна на птиче месо, продукти от птиче месо и термично необработени птичи продукти от украински произход заради наличие на птичи грип в страната. Това съобщи Държавната служба за безопасност на храните и защита на потребителите в Украйна,

Информацията за това дойде от Европейската комисия вечерта на 22 януари. Като се има предвид докладите на множество мисии за оценка на еквивалентността, резултатите от преговори и предварителни споразумения, това решение от страна на ЕС е неочаквано за украинската страна“, посочват от външното министерство.

В същото време Държавната служба за храни и напитки отбеляза, че Украйна, в съответствие с международните задължения, като член на Световната търговска организация (СТО) и Световната организация за здравето на животните, е предупредила своите международни търговски партньори за откриването на случай на птичи грип без забавяне. 

Чехия регистрира първи случай на птичи грип за последните три години

„Украинските мерки за контрол и премахване на птичия грип се признават за еквивалентни на мерките, извършвани от държавите-членки на ЕС“, уверява Държавната служба за храни и напитки.

Според информацията яйцата и яйчените продукти не са обект на тези ограничения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама