Димитров: Спирам принудително изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

18:38, 23 яну 20 / Политика 25 2411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Помолил съм в най-бърз порядък да се изпрати принудителна административна мярка ТЕЦ „Бобов дол“ да преустанови изгарянето на отпадъци, но да продължи да работи на въглища", това обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров след срещата си с представители на рециклиращия бизнес, съобщава БГНЕС.

Димитров припомни, че преди няколко дни е бил на място, тъй като са оказвали съдействие на прокуратурата по извършваната проверка там.

Спират една от инсталациите на ТЕЦ „Бобов дол“

"Сигналите бяха, че там има опасни отпадъци и че имаше вредни емисии. Наши служители бяха изпратени да окажат съдействие. Когато отидохме прокуратурата каза, че съгласно направеното изследване, няма вредни емисии, няма опасни продукти, които да са качвани на транспортните ленти", коментира министърът.

"Моите служители, които бяха там ми казаха, че имат проблем с комплексното разрешително и в него има поставени разрешителни условия, които е следвало да се изпълнят, но не са били изпълнени. Тогава посъветвах ръководството да преустанови дейност, докато не изчисти тези проблеми, които имат. Още повече, че създадена с моя заповед група разгледа всички документи на ТЕЦ-а и излязоха със становище, в резултат на което ние днес изпратихме заповед до РИОСВ Перник", заяви той.

Екоминистърът пристигна на проверка в ТЕЦ „Бобов дол“

Министър Димитров обяви, че в Перник работи система за видео наблюдение и, че когато са превъртели записите назад са видели, че въпреки молбата на министъра те са продължили да горят отпадъци, макар и те да са неопасни, те отново са в нарушение, защото горят отпадъци, каквито не фигурират в комплексното им разрешително.

„Отпадъци ще се горят едва, когато изпълнят всички изисквания, които е следвало да въведат", заяви Димитров и добави,че отпадъци се изгарят в ТЕЦ "Сливен" и още три завода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама