Акцент на деня: Борисов по-притеснен за „Левски“, отколкото за вота

17:30, 24 яну 20 / Политика 25 5035 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Напрегнат петък за премиера. Борисов предпочете да се срещне с феновете на „Левски“ в кабинета си, отколкото да присъства на разискванията по вота на недоверие срещу собственото си правителство в парламента.

Докато депутатите четири часа обсъждаха провала на кабинета във водния сектор, Бойко Борисов коментираше с футболните запалянковци скандала около хазартния бизнес на основния спонсор на „сините“ Васил Божков


Снимка: БГНЕС

Феновете на „Левски“ поискаха среща с премиера, след като Божков съобщи, че няма да може да издържа клуба, ако държавата отнеме лотарийния му бизнес. От изказванията на премиера обаче стана ясно, че мачът с Божков вече е свирен. 

Борисов, който сам се нарече „болен левскар“, предложи на феновете да поемат акциите на клуба по примера на световни отбори като Реал и Барса, където запалянковците играят важна роля в управлението на любимите си отбори. Така той индиректно им обясни, че клубът може да има нов спонсор. От своя страна, левскарите отбелязаха, че отборът се е превърнал в политически заложник, като отрекоха с действията си да защитават нечии корпоративни интереси. Те заявиха, че не плашат с бунтове. На практика обаче резултатите от срещата останаха неясни.

Обратът по темата дойде малко по-късно през деня, когато финансовият министър направи крачка назад - от ведомството му обявиха, че запазват стария режим на облагане.


Снимка: БГНЕС

Докато Борисов обясняваше на футболните фенове, че е ходил на повече мачове от всички тях взети заедно, вицепремиерите и министрите му останаха сами на бойното поле в парламента.

Опозицията отново поиска оставка, но от ГЕРБ ги „заплашиха“, че Борисов ще спечели парламентарните избори и през 2021 г.

Депутатът от управляващите Георги Марков обвини БСП, че предлага президентът да сформира служебно правителство, което да се оправя с водната криза, и нарече това „връх на безотговорността“. „Да чака Перник служебни министри да си сменят секретарките, след това пиарките, да си намерят кабинетите, да си сложат портретите, да се запознаят защо е кризата, а след това да я решават“, посочи Марков.


Снимка: БГНЕС

От своя страна, Корнелия Нинова обвини Борисов, че е превърнал България в сметище. „Правителството не е просто вредно, а вече е потенциално опасно за България“, заяви тя и посочи, че всяка промяна към по-добро преминава през оставка.

ДПС също обвини Борисов в некадърно управление и обяви, че ще подкрепи вота, „Атака“ ще мисли до последно как да гласува, а НФСБ директно провъзгласи тезите на опозицията за „кухи“.

Гласуването на вота на недоверие ще бъде следващата сряда. Математически шанс за падане на кабинета има, ако вотът бъде подкрепен от всички депутати на БСП, ДПС, „Воля“ и всички независими.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама