Борис Джонсън подписа споразумението за излизането на Великобритания от ЕС

22:00, 24 яну 20 / Свят 25 2914 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън подписа споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС, предаде БТА.

Джонсън съобщи това в Twitter. Премиерът заяви, че с това се отваря нова глава в историята на страната.

Подписването на документа на „Даунинг стрийт“ 10 в присъствието на представители на ЕС и британското външно министерство е формална процедура, след която споразумението ще бъде внесено за ратификация в Европейския съюз.

В четвъртък британската кралица Елизабет II одобри законопроекта за оттеглянето на кралството от общността, като по този начин завърши одобрението на сделката с Европейския съюз от британска страна.

"Подписването на споразумението за излизане от ЕС е разтърсващ момент. Резултатите от референдума през 2016 г. най-накрая са взети предвид и спорът от последните години приключва", заяви Джонсън в изявление, подчертавайки, че сега властите на Обединеното кралство ще се съсредоточат върху решаването на вътрешни проблеми, както и на формирането на ново партньорство с ЕС „при равни условия“.

Великобритания е готова да излезе от Евросъюза на 31 януари

След 31 януари, когато Brexit вече е факт, ще започне преходен период, през който отношенията на Европейската общност и Великобритания няма да претърпят практически никакви промени. Този етап трябва да бъде завършен на 31 декември и през това време Лондон възнамерява да се договори с Брюксел за ново търговско споразумение. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама