Вирусолог: Новият коронавирус ще се самоограничи

09:20, 25 яну 20 25 2933 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Епидемията от новия коронавирус ще се самоограничи, така както се е случвало и с други епидемии. Това каза вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев пред bTV. Той е на мнение, че това ще се случи съвсем скоро и затова няма причина да се всява паника.

„Когато се заразят 10 души, при един-двама се проявява клинично заболяването, а другите са носители на вируса. Практически се ваксинират и нищо не им се случва. Тази бройка ще се разраства, докато заболяването започне да се свива, ще се самоограничи и всичко ще приключи“, обясни Кълвачев.

Коронавирусът поваля хора по улиците в Китай

По думите му този вирус трябва да се изучава, за да се научим как да се предпазваме. Според него няма съмнение, че той е прескочил междувидовата бариера – тоест заразяването е дошло от животни.

„Това се случва многократно с най-различни вируси. Лошото в този случай е, че вирусът се приспособява да се предава от човек на човек. Нека да видим колко интензивна и дълга е тази верига. Ако се разрасне, което не вярвам да стане, тогава нещата стават сериозни“, обясни още вирусологът.

Вирусът може да се разпространява и като дихателна инфекция, и като стомашно-чревна. Симптомите в първите дни са трудно различими от другите остри респираторни заболявания.

„До дни ще се появят т.нар. зародиши, които ще позволят да се диагностицира и точно този вирус, така че ще го разпознаваме“, поясни той.

За да не се заразим е добре да се поддържа добра лична хигиена, да се избягва контакти с потенциално заразени. Да се носят маски, да се мият ръцете с дезинфектант. Тези прости неща, по думите на вирусолога, имат голямо значение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама