Още умряла риба намериха в р. Марица

12:26, 26 яну 20 / Общество 25 1276 Topnovini
1

Продължава екологичното бедствие по река Марица между Пазарджик и Пловдив. Тази сутрин край Стамболийски са забелязани нови мъртви риби, предава bTV.

От ВиК-Пловдив превантивно са спрели сондажите в близост до реката. Градът е защитен и няма опасност за водата, която тече в чешмите на пловдивчани, увери главният инженер на водното дружество.

Няма опасност за водата на пловдивчани заради отровената риба

Продължава проверката на прокуратурата, полицията и екоинспекцията, за да установят кой е виновен за екокатастрофата и каква е причината за отравянето на водата. От снощи Пловдив не черпи питейна вода от сондажи в близост до реката.

"Превантивно изключихме така наречения "Сифон С" от помпена станция "Юг", която е зад гърба ми точно. Сондажите, които са на "Сифон С", са най-близо до речното корито. Иначе нашите сондажи, от които черпим вода, са на дълбочина 80-90 метра. Пловдивчани няма от какво да се страхуват. Няма да допуснем да влезе каквато и да е зараза в питейната вода“, успокои Антон Гълъбов, главен инженер на ВиК-Пловдив.

Според природозащитници ще са нужни поне 10 години, за да бъде възстановено екоравновесието в района.

"Тази екологична катастрофа ще рефлектира силно върху местните видове риба, които буквално казано са от векове в тази река. Това са черната мряна, маришкият кефал", обясни природозащитникът Валентин Данаилов.

 

"Имаше концентрация на голяма маса риба, но липсваха птиците. Най-вероятно те също са усетили, че рибата не е годна за консумация", допълни Петър Янев от ловно-рибарско сдружение.

Стотици мъртви риби изплуваха от река Марица

Местните хора настояват за строги санкции срещу замърсителя. От Районната здравна инспекция в Пазарджик още вчера влязоха на проверка в предприятието за преработка на пластмаси "Екоинвест".

Една от версиите, по които се работи, е, че предприятието за рециклиране на пластмаса в Пазарджик е измило силно токсични бидони и водата е изтекла в приток на Марица. От "Басейнова дирекция" уточниха, че първите лабораторни проби ще бъдат готови най-рано в понеделник. От Българската агенция по храните предупреждават хората да не купуват риба от нерегламентирани места в региона, както и да не бъдат допускани животни в близост до реката.

Днес ще бъдат взети нови проби от реката, а в понеделник част от умрялата риба ще бъде изследвана в специализирана лаборатория в София. Окончателни резултати се очакват до края на седмицата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.