Новият филм на Иван Черкелов с премиера на "София Филм Фест"

19:40, 27 яну 20 / Култура 25 2871 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият филм на режисьора Иван Черкелов с премиера на 24-ия "София Филм Фест", съобщиха организаторите на феста.

„Не влизай в пререкания с персонала на банята“ (2019) е филм за двама души – брат и сестра, които се търсят, разминават и сближават на фона на клокочещия наоколо живот. Това е филм за отношенията между потънал в детски спомени брат и една умираща от рак сестра, които се откриват след години, усетили истинската си същност като човешки същества. Това е филм и за неясните сенки на миналото; за самотата, неразбирането и любовта; за красивите чудеса на ежедневието и за националната светиня Васил Левски, присъстващ в съзнанието на хората като гранитен паметник.

Иван Черкелов сам пише сценария за филма си, както и за всички останали филми, които е създал. В сюжета на новата му творба са вплетени и негови лични спомени. Режисьорът е роден в Ловеч, а в детството си прекарва ваканциите при баба и дядо, чиято къща се е намирала в центъра на града. От нея днес е останал само засаденият от дядо му бор в двора, който също присъства във филма.

Основните роли в „Не влизай в пререкания с персонала на банята“ са поверени на Александър Трифонов, Силва Милковска и Иван Динев. За снимките на филма Иван Черкелов отново работи с един от най-изявените оператори в българското кино – Рали Ралчев, с когото се познават добре и отдавна снимат проектите си заедно.

Филмът е заснет за един месец в София, Долна баня и Ловеч. Подготовката за снимките отнема 3 месеца, а постпродукцията - малко повече от 6 месеца. Две трети от финансирането е осигурено от НФЦ, останалата част от бюджета на продукцията е осигурена от продуцента Атанас Маринов, продуцирал множество успешни телевизионни предавания, както и игралните филми „Омбре“ (2014), „Пазачът на мъртвите“ (2006), „Код червено“ (2013).

За съвместната работа с Черкелов Атанас Маринов споделя, че първоначално и за двама им е трябвало малко време, докато взаимно се напаснат към изискванията на другия.

„Иван отстъпи пред нещата, на които държа, а за щастие тези, на които държеше той, не противоречаха на моите и беше лесно да стиковаме всичко. По време на работата възникваха трудности като във всеки филм. На Иван се дължи заслугата да нямаме нито един овъртайм, той е човек, който плътно си следва графика и самият той даваше зор на екипа да следва неговия ритъм на работа“, разказва Атанас Маринов. „Каквито и ситуации на напрежение да са възниквали, винаги сме се връщали към добрия тон и мисля, че взаимно уважаваме качествата на другия и по никакъв начин не се е стигало до пререкание, което да поставя както филма под въпрос, така и работата на някой от двама ни по него“, добълва той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама