Щурм, лютив спрей и искане за оставки пред МРРБ

13:53, 27 яну 20 25 4253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След съботния протест с искане на оставки на управляващите заради водната криза, жители на Перник се събраха в центъра на София с искане за оставката на правителствотоПротестиращите се опитаха да щурмуват сградата на МРРБ, но полицията ги спря. Веднага след това към министерството полетяха бутилки от минерална вода и кенчета, съобщи БНР.

Перничани искат истината за източването на язовира

Снимка: БГНЕС

При действията им е счупена входната врата на министерството. Двама служители на реда са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Оказана им е медицинска помощ. Въпреки предупрежденията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпореждания и това е наложило използването на лютив спрей, съобщиха от МВР. 

По информация на bTV 6 линейки са мобилизирани и се търсят още, за да окажат помощ на пострадалите. 40 човека са обгазени, те ще бъдат транспортирани до ИСУЛ, където има очна клиника. Към "Пирогов" карат един полицай с контузия на главата, той е пострадал при сблъсъка. На място от Спешна помощ са помогнали на 30 души, като са им накапали капки в очите.

На брифинг пред Министерски съвет стана ясно, че един полицейски служител е бил ударен с метален прът в областта на гърдите. В момента той е в спешното отделение на „Пирогов“ и има контузия на гръдния кош. Друга полицайка е била ударена с тръба в главата. Получила е и няколко удара в корема.

„Ние нямаме нищо против хората да протестират. Ние също сме граждани, заставаме зад тяхната позиция, но искаме това да бъде законно“, каза един от полицейските служители и добави, че почти на всеки протест срещат вербална агресия.

По случая Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство. При своевременната намеса на полицията, две лица, които са проявили агресия спрямо органите на реда, са задържани в опит да избягат от местопроизшествието. Установени и задържани и други две лица, които са хвърляли камъни по полицаите.

Протестът е организиран от партия "Възраждане". Пред БНР лидерът ѝ Костадин Костадинов заяви, че създаването на ВиК холдинг не би решило проблема с водната криза в Перник:"В момента, в който бъдат окрупнени водните дружества в страната, най-вероятно ще бъде предложено да се приватизират, което означава, че тези в момента управляващите престъпници искат да продадат и водите ни“.

Фандъкова обеща да няма поскъпване на водата в столицата

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова провери пречиствателната станция за питейни води "Бистрица“. Пред журналисти тя обяви, че нивото на водата в язовир "Бели Искър" се следи в реално време. Вече са направени и тестовете дали през водната система на София могат да минат допълнителни 300 л/сек. и не са възниквали проблеми.

Снимка: БГНЕС

Фандъкова увери, че няма опасност столицата да остане без вода и коментира, че политическите лица, които плашат обществото, се заиграват с темата с цел да трупат партийни дивиденти. Ако се стигне до някаква авария или до нещо, което е непредвидено, във всеки един момент водата за Перник може да бъде спряна или подаването ѝ намалено, изтъкна столичният кмет. Става въпрос за около 300 л/с вода.

Тя уточни, че от контролната зала на дружеството се наблюдават в реално време нивата на язовирите, станциите и резервоарите.

„52 резервоара се наблюдават в реално време. Всяка сутрин получавам информация за нивата на язовир „Бели Искър“, „Искър“, както и на останалите язовири на територията на страната, включително и язовир „Огняново“, който не е на територията на общината. До този момент предимно съм ги следила във връзка с превенцията срещу наводненията, но сега започваме да следим и нивата, които са в момента. Искам от „Софийска вода“ ежеседмично да докладва и в инженерната комисия в СОС, за да може чрез съветниците и медиите да знаят каква е ситуацията“, обяви още тя и добави, че гражданите ще имат достъп до центъра и данните на място и без предупреждение, както и че в страницата на дружеството има изнесени определени данни, тъй като част от нея е конфиденциална.

Кметът каза още, че се надява спасителният план на държавата за Перник утре да бъде подкрепено на извънредното заседание на Столичния общински съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама