Радев призова да свалим розовите очила

10:45, 28 яну 20 / Политика 25 3982 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев призова политиците и гражданите да свалят „розовите очила“, за да спрат да се спъват в проблемите и да започнат да работят по тяхното решение, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

През януари Румен Радев и Илияна Йотова отбелязват три години от встъпването си в длъжност като президент и вицепрезидент. Те направиха отчет на свършеното до този момент и представиха приоритетите през четвъртата година от мандата си.

Държавният глава подчерта, че и през третата година от мандата му президентската институция е продължила да отстоява правовата държава и интересите на гражданите. Той припомни свършеното през 2019 г., като открои работата си по промените в Изборния кодекс, свикания Консултативен съвет за мерки срещу корупцията, налагането на вето върху седем закона, поредицата срещи за избора на нов главен прокурор, работата по засилване сътрудничеството в ЕС и НАТО и др.

Радев обяви, че занапред продължи да отстоява върховенството на закона и ще работи за промяна в политическата среда. Той отново акцентира върху ширещата се корупция, липсата на прозрачност и едноличното разпореждане с бюджета. Държавният глава ще продължи да полага усилия и за промени в Изборния кодекс и Конституцията. Във връзка борбата си с корупцията той ще се бори за това КПКОНПИ да се превърне в орган с активни инструменти за изясняване на доходите. А по отношение на външната политика той ще работи за това българите в чужбина да се върнат у нас.

Президентът се обяви и за превръщането на образованието в стратегически национален приоритет, както и за стимулиране на младите семейства, за да се преодолеят негативните демографски тенденции. Той поиска и подобряване на детското здравеопазване, като предложи безплатни храни и лекарства за децата. Според Радев трябва да се търси решение и за повишаване на доходите на пенсионерите.

„Ние можем и трябва да превърнем България в нормална и европейска държава с върховенство на закона и сигурност и европейски доходи за гражданите. Но трябва да свалим розовите очила, за да не се спъваме в проблемите“, подчерта Радев. 

Президентът е категоричен, че ще продължава да задава дневния ред и да работи за интересите на българските граждани. Той обясни, че все още не е обсъждан въпросът, дали ще се кандидатира за втори президентски мандат.

Радев говори и по актуални теми, сред които идеите за промени в закона за НСО. Спред него законът има нужда от реформиране, тъй като вменява отговорност на президента, без той да има реални правомощия. По отношение на създаването на паралелни охранителни структури в силовите ведомства, държавният глава заяви, че счита това за твърде рисково начинание. Той припомни случая „Белите брези“, където един срещу друг стреляха представители на различни служби.

Промените в Закона за хазарта Радев коментира лаконично: "Тепърва предстоят дебатите в парламента и искам да видя как ще се развият те. Защото виждаме, че дори и в Министерски съвет има вече колебливи позиции".

В отговор на журналистически въпрос Радев потвърди, че руският президент Владимир Путин го е поканил да присъства на 9 май на Червения площад в Москва на военния парад. Българският държавен глава обаче уточни, че все още не е дал своя отговор. За шпионския скандал и изгонването от България на още двама руски дипломати той каза, че очаква реципрочност като и двама наши дипломати от Москва да бъдат обявени за "персона нон грата".

Вицепрезидентът Илияна Йотова също представи приоритетите си по отношение на българите в чужбина. Според нея 2020 г. трябва да бъде година на единение на българите у нас и зад граница. Тя подчерта, че трябва да продължи да се работи по запазването на българския език сред общностите ни в чужбина. Според Йотова е нужно държавата да бъде по-амбициозна и по отношение на признаването на българското малцинство в Косово. Тя се обяви за създаване на асоциация на българските общности по света.

Петият президент

Румен Радев, чиято кандидатура беше издигната от БСП, е петият демократично избран президент на България. На изборите в края на 2016 г. той спечели втория тур с подкрепата на малко над 58% от българите, отишли до урните, за да упражнят правото си на вот. Тогава Радев победи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, която получи близо 35% от гласовете.

През последните години Радев се наложи като българския политик с най-висок рейтинг.

От началото на мандата си държавният глава упражни правото си на вето 19 пъти. В 16 от случаите той оспорва отделни разпоредби, а три пъти изцяло приетите закони. В 18 от случаите  върнатите закони бяха повторно приети в парламента, само по отношение на Закона за приватизация депутатите подкрепиха ветото на държавния глава.

Като президент той се е срещал с редица държавни ръководители като Ангела Меркел, Александър Вучич, Виктор Орбан, Еманюел Макрон, Себастиан Курц, Владимир Путин, Доналд Тръмп и др.

През май 2018 г. Радев е на официално посещение в Русия, където се среща с премиера Дмитрий Медведев и президента Владимир Путин. Тази визита на български президент в Русия е първата след 10-годишна пауза от високо равнище между президентите на двете страни.

През следващите месеци се очаква държавният глава да предложи промени в Конституцията, свързани със съдебната власт. Миналата година Радев започна консултации за необходимостта от поправки в основния закон, които продължават и през 2020 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама