Бира с нацистки символи се появи в Германия

16:29, 27 яну 20 / Свят 25 2134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската полиция разследва продажбата на бира, на чийто етикет са изписани нацистки символи, съобщи bTV.

Разследването се води в навечерието на 75-ата годишнина от освобождаването на лагера на смъртта Аушвиц и почитането на жертвите на Холокоста.

Пивото се продава в градчето Бад Бибра, провинция Саксония-Анхалт, пише ВВС.

Етикетът на бутилката е кафяв – наподобяващ кафявите униформи на нацистите. Изобразен е и гербът на Третия райх – имперски орел, държащ лавров венец. Вътре във венеца обаче не присъства свастиката, а Железният кръст.

Освен това името - Deutsches Reichsbräu („Бирената фабрика на Райха“) е изписано в традиционен готически стил – типичен за германската култура и често използван инструмент за неонацистка пропаганда.

Немски издания отбелязват, че символични числа са използвани за цената на бирата – 18 евро и 88 цента. Това е код на нацистите – първата и осмата буква от латинската азбука съвпадат с инициалите – А и Х – Адолф Хитлер, a 88 - Х и Х - oтговаря на поздрава „Хайл Хитлер“.

Във „Фейсбук“ Гьоц Улрих, който е част от областно ръководство в Източна Германия, публикува снимки на скандалната бира и изразява гневна позиция спрямо продажбата ѝ.

Чувствам се толкова засрамен. Най-лошото е, че бирата е разпродадена!“, подчертава той и обвинява неонацистки организации в умишлена провокация.

Getränke-Quelle, в който се продавала бирата, е част от верига магазини, която вече се е разграничила от продажбата. Според немски медии за пръв път пивото било пуснато онлайн и било рекламирано от познат неонацистки активист – Томи Френек. Освен това той има и бар близо град Темар, Тюрингия, където се провежда ежегоден неонацистки фестивал.

Нацистките символи са забранени в Германия. Тяхната употреба е нелегална, ако има ясна връзка с нацистка или друга крайнодясна идеология. Немското законодателство толерира някои случаи, в които символите са, например, част от културен контекст.

Възпоменания се провеждат на територията на Аушвиц, намиращ се в южните части на Полша. По време на Третия райх там са убити около 1,1 млн. души, от които почти милион евреи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама