Акцент на деня: Корпус за бързо реагиране

17:30, 27 яну 20 / Общество 25 3443 Василена Йорданова

Институциите у нас ще работят координирано, за да се ограничи разпространението на китайския коронавирус в България. В здравното министерство вече е сформирана оперативна група, а помощ ще окажат още МВР, ДАНС и Външно министерство.

Институциите у нас с мерки срещу китайския коронавирус

Към днешна дата жертвите на вируса са 81 души, а общият брой на заразените - близо 2800. Цели градове в Китай са напълно изолирани, за да се спре разпространяването на опасния коронавирус. Китайското правителство отпусна 9 млрд. долара за овладяване на ситуацията и строежа на нови болници. Въпреки това заразата достигна Хонконг, Макао, Тайван, Виетнам, Непал, Сингапур, Япония, Южна Корея, Малайзия, Австралия, САЩ, Канада и Франция. Генералният директор на Световната здравна организация замина за Китай, за да проведе спешни консултации за ситуацията. До момента организацията отказва да обяви извънредно положение заради новия коронавирус, тъй като извън границите на Китай случаите са все още твърде малко.

До момента у нас няма регистриран случай на заболял от коронавируса, но ситуацията е динамична и се следи постоянно. Няма данни и за заразени българи в чужбина, но Българското посолство в Пекин обсъжда варианти за извеждането на трима наши сънародници в град Ухан, където е огнището на заразата.

Коронавирусът продължава да взима жертви

Родните здравни експерти обясниха, че в световен мащаб към този момент смъртността от него е около 10%. Те посочиха, че има много неизвестни около новия вирус - все още не е ясен първоизточникът му, нито как точно се предава. По думите им Азия е благоприятна среда за създаване на нови щамове и вируси заради големия брой и концентрация на хора и животни, както и високите температури.

Макар и доказано, предаването на вируса от човек на човек е трудно осъществимо и обикновено е следствие на продължителни грижи за заразени. Ето защо основните усилия на здравните органи у нас е поддържането на хигиена в болничните заведения, за да не се допусне вътреболнично заразяване, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Много е вероятно вирусът сам да се самоизолира, но няма гаранция за това. На този етап заплахата за Европа е на средно ниво и необходимите мерки са предприети.

Коронавирусът поваля хора по улиците в Китай

Мерките срещу този вирус са същите като при грип - маски, дезинфектантни кърпички, спирт. Термокамерите няма как да спрат вируса. Те се използват срещу разпространението му, но нито са най-важното, нито най-успешното средство за това.

До седмици у нас се очакват да пристигнат реактиви, които да се използват за установяване на заболяването, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че вирусологичното изследване за доказване на болест с коронавирус може да се докаже само при тежко болен човек, а материали ще могат да се изпращат само с лекари от интензивно отделение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 155 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.