Правителството ще разговаря с бранша за наредбата за касовите апарати

11:30, 28 яну 20 / Политика 25 5404 Topnovini
1
2
3

Днес ще разпоредя и ще оттеглим Наредба Н-18.  Утре ще напишете държавата не си изпълнява функциите. Кое от двете да направим- за да не ни обвините, че завиваме. Това обяви премиерът Бойко Борисов на годишната среща на правителството с бизнеса по повод недоволството на хотелиерите и ресторантьорите срещу новата наредба за внедряване на нови касови апарати и софтуер, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

"Не искате да има наредба, не искате да ви дават касови бележки в ресторанта. Да, сигурно е по- евтино. Искате да отидете на черно да си купувате доматите, краставиците и месото", посочи той. 

Първо в ТОПНОВИНИ: Хотелиери и ресторантьори на протест пред парламента

Хотелиерите и ресторантьорите заявиха, че утре ще протестират пред парламента заради наредбата. Те настояват спорните текстове да се изчистят, както и да спре запечатването на обекти без доказана вина. Според тях ДДС ставката в бранша трябва да намалее от 20 на 9%.

В единия случай се отчита голям сив сектор, така свикваме да работим. В другия случай налагаме правила, а те не се харесват“, коментира Борисов. Когато отидете в Европа, навсякъде ви дават касови бележки“, посочи премиерът.

„Целта на наредбата е да изсветлее бизнесът. Ако считаме, че това не е по- добро. Така е било десетилетия и ще продължи да бъде. Зависи от нас", каза още Бойко Борисов.

Премиерът съобщи, че ще има диалог с недоволните от наредбата. Днес финансовият министър Владислав Горанов ще се срещне с тях. 

"Искам да чуя ясно дефинираните проблеми, които те наблюдават. Голяма част от темите не са регламентирани в наредбата", заяви Горанов и даде пример, че запечатването на обектите е в Закона за ДДС. 

"Ако нечий бизнес модел е построен върху това да спестява ДДС, то наредбата определено ще даде възможност да се събира повече данък. Не приемам аргумента, че заради наредбата ще се повишат цените", коментира финансовият министър. 

"Не виждам причина за ново отлагане на наредбата", категоричен бе Владислав Горанов. "Единственото разумно опасение на бизнеса, което виждам е начинът, по който НАП я прилага. Да не се стига до репресии от приходната администрация", обясни той. 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани