Авторитетното списание „Шпигел“ сбърка чия армия е освободила Аушвиц

13:20, 28 яну 20 / Свят 25 857 Topnovini

Германското списание „Шпигел“ приписа „погрешно“ в публикация в една от социалните мрежи освобождаването на концентрационният лагер Аушвиц на американските войски. В публикацията се казва, че Аушвиц е най-големият нацистки лагер на смъртта и че американската армия го освобождава преди 75 години.

Първоначално на грешката обърнали мнимание немскоезични потребители на интернет. След това изданието се извини „за изключително неудобна грешка“, отбелязвайки, че приема критиката като „справедливо наказание“. В същото време „Дер Шпигел“ поправи първоначалното съобщение и сега пише, че Червената армия е освободила концентрационния лагер.

Поглед назад към Музея на Ада

Съветските войски освобождават Аушвиц на 27 януари 1945 г. Концентрационният лагер, в който от 1941 до 1945 г. са убити около 1,4 милиона души, включително около 1,1 милиона евреи, се превърна в един от основните символи на Холокоста. Датата на неговото освобождаване е предназначена да съвпада с Международния ден за възпоменание на Холокоста.

През 1947 г. на мястото на бившия нацистки концентрационен лагер е създаден музей. През 1979 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани