Денят накратко - 28 януари

19:00, 28 яну 20 25 2318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Президентът Румен Радев се отчете третата година от встъпването си в длъжност. В същото време стана ясно, че досъдебното производство е причината за искането Конституционният съд да тълкува какво е държавна измяна и кога държавният глава може да бъде разследван. А Столичният общински съвет разреши преноса на вода през София към бедстващия Перник. Прочетете за тези и още новини:

***

Румен Радев се отчете

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха отчет за свършеното през третата година от встъпването си в длъжност. Държавният глава подчерта, че президентската институция е продължила да отстоява правовата държава и интересите на гражданите. Той даде заявка, че и занапред ще продължи да задава политическия дневен ред, да отстоява върховенството на закона и да работи за промяна в политическата среда.

"Имам високи амбиции за България, ние можем и ние трябва да превърнем България в нормална, демократична европейска държава", заяви Радев. Според него пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Президентът отбеляза, че имаме нужда от дългосрочни решения и реформи и се обяви за превръщането на образованието в стратегически национален приоритет.

***

В спор за имунитета на президента

Искането на главния прокурор Иван Гешев към Конституционния съд да тълкува член от конституцията, засягащ имунитета на президента и вицепрезидента срещу наказателно преследване, е свързано с конкретно досъдебно производство. Това се разбра от изказване на главния прокурор. По-късно спецпрокуратурата разпространи материали, от които става ясно, че подозира Румен Радев за осуетяване на проверка на КПКОНПИ срещу съпругата си.

"Моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставам на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава. Аз нямам никакви идеи за конкретен случай, защото аз съм убеден, че не съм вършил нещо нередно. Така че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Във всеки момент очаквам Конституционния съд, който откри дело, да се ръководи от заложените в създаването на Конституцията принципи и ще следя за хода на това дело", каза от своя страна Румен Радев преди Прокуратурата да оповести доказателствата.

***

Водата тръгва към Перник

Столичният общински съвет разреши преноса на вода през София към бедстващия Перник. Всички политически групи подкрепиха аварийния план на правителството. Въздържал се гласува единствен Волен Сидеров от "Атака".

Преди 10 дни управляващите предложиха нов спасителен план за безводието в Перник. Той предвижда вода за миньорския град да идва от водосбора на язовир „Белмекен“, след като от него тя бъде прехвърлена в язовир „Бели Искър“. Така през софийската ВиК мрежа тя ще достига до резервоар „Мало Бучино“, а оттам ще се изгради 13.5 км тръбопровод до Перник. Преди да дадат „зелена светлина“ на спасителния план столичните общинари поискаха гаранции за сигурността на водоснабдяването на София и настояха за монтиране на спирателен механизъм и отпускането на компесаторни количества от "Белмекен".

Същевременно кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е възложила проучване на водата в яз. „Огняново“, който е резервен водоизточник на столицата. В зала се чуха твърдения, че във водния басейн има уранови разкрития. Според Фандъкова обаче е безотговорно да има изказвания, че София ще се захранва с радиоактивна вода, преди да има категорични факти от изследванията.

***

България е близо до влизане в Еврозоната

България няма да отменя Валутния борд и да променя фиксирания курс на еврото. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по повод появилите се твърдения, че заради присъединяването към ERM II страната ни трябва да направи тази решителна крачка. „Промените се правят по единствения възможен начин – през българския парламент. България ще влезе в еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото“, категоричен бе финансовият министър Владислав Горанов.

"С правителството и БНБ полагаме всички усилия в края на април по възможност да влезем в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз. Това гарантира, че повече няма да падат банки, няма да се поставяме под риск непрекъснато. Ще участваме във взимането на решения", заяви премиерът Бойко Борисов. "Няма да се повишават цените. Ще влизаме там в курса, в който сме днес. Валутният борд няма да пада", категоричен бе Борисов. 

***

Самолет за блокираните българи в Китай

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ако разрешат ще прати самолет, който да прибере българските студенти от Китай. „Възложил съм на външното ни министерство да следи, ако можем да си приберем студентите, за да не стане нещо лошо, и да ни разрешат, разбира се“, посочи Борисов. „Представям си колко са уплашени там“, заяви той. Блокираните българи в Ухан са четиримаМеждувременно броят на починалите от пневмония, причинена от новия коронавирус в Китай, достигна 106 души, а заразените са 4 515.

***

Грипната епидемия се разраства

Грипна епидемия е обявена от днес в Пловдив, Перник, Смолян, София-област, Добрич, Балчик, Генерал Тошево и редица общини в Благоевградско. От утре епидемия е в сила за цялата област Пловдив, област Сливен, както и за общините Кюстендил, Рила, Бобошево, Невестино и Трекляно, съобщиха от здравното министерство.

В 14 области в страната е преустановен учебният процес заради висока заболеваемост, като няма да се учи в 1292 училища. Няма да учат децата в областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Смолян, София-град, София-област, Хасково и Ямбол

Продължават да се провеждат учебни занятия във Видин, Враца, Плевен, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище и Шумен. В останалите области на страната учебните занятия са преустановени само в отделни училища. 

***

Софийското метро навърши 22 години

Софийското метро отбелязва 22-рата си годишнина. На 28 януари 1998 г. тръгва първото влакче от станция "Сливница" до "Константин Величков". Идеята за изграждане на метрото била да „подобри хигиената на града и да пести нерви“, като предостави „уличния простор на пешеходците и личния превоз“

***

По-скъпи таксиметрови услуги

Таксиметровите превозвачи искат трикратно увеличение на първоначалната такса за извършваната от тях услуга. За София минималната цена за таксиметров превоз е 0.77 лв. Ако бъде прието исканото увеличение, първоначалната такса за този вид услуга ще стане 2,31 лв. Сред основните аргументи за исканото увеличение са дългите години, в които не е имало актуализация на тарифите и цените.

***

Акция срещу битовата престъпност във Врачанско

МВР и прокуратурата започват операции срещу битовата престъпност в цялата страна. Целта е противодействие срещу дребните престъпления като кражби и грабежи. Екипи на жандармерията блокираха врачанското село Малорад. При акцията бяха проверени 130 души. Образувани са две производства - за незаконно притежаван пистолет и за 30 килограма тютюн без бандерол.

***

11 задържани след скандал в Ботевград

11 мъже са задържани след скандал в Ботевград. Те се сбили пред жилищен блок. Пострадалите били транспортирани за преглед в болница с охлузвания и порезни рани.

***

Работници пострадаха от волтова дъга във ВЕЦ

Двама работници са пострадали от волтова дъга при инцидент във ВЕЦ "Самораново". Работниците - на 43 и 48 години - са пострадали при извършване на ремонтни работи във централата, намираща се на река Отовица над дупнишкото село Самораново. Пострадалите са били приети в частната болница в Дупница, но след това са транспортирани в "Пирогов".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама