Българин, завърнал се от Пекин, е потърсил помощ в инфекциозната клиника на ВМА

18:32, 28 яну 20 25 3369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българин, завърнал се от Пекин е потърсил помощ в инфекциозната клиника на ВМА. Според лекарите симптомите му не приличат на китайския коронавирус.

За крaтко мъжът е поставен под домашна карантина, но след това е бил приет в клиниката за наблюдение, съобщи БНТ.

Захариева: Готови сме да изпратим самолет за българите в Ухан, но градът е под карантина

Така ще се избегнат евентуални усложнения, защото мъжът има и други заболявания. ВМА е в готовност да изолира пациенти със съмнения за китайски коронавирус. Клиниката разполага със специална носилка и изолатор.

За момента обаче Националната грипна лаборатория не може да изследва проби със съмнения за китайски коронавирус, защото не разполага с реактиви.

"Без тези реактиви можем да изследваме други коронавируси и други респираторни вируси, но специално този ще имаме готовност следващата седмица", заяви проф. Нели Корсун, завеждащ Национална грипна лаборатория. 

Расте броят на градовете, обявили грипна епидемия

"При множество такива случаи се освобождава целият този етаж. Целият този етаж почва да работи за коронавирусната инфекция. А при много повече от обема на този етаж, който е от 15 човека - оправяме цялата болница и болницата става само за работа с новия коронавирус", съобщи полк. доц Георги Попов, началник Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама