Борисов: Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник в НАТО

13:10, 30 яну 20 / Политика 25 2378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник в НАТО. Имаме отлични двустранни отношения, за чието задълбочаване продължаваме активния политически диалог на всички нива и взаимодействието по въпросите от общ интерес. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Италианската република Джузепе Конте, който е у нас на официално посещение по покана на българския си колега, предават от правителствената пресслужба.

В хода на разговора премиерът Борисов изтъкна високото ниво на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, както и желанието за увеличаване на италианските инвестиции в България и за разширяване на присъствието на български продукти на италианския пазар. Положителна оценка бе дадена на ръста от 10,2% на стокообмена за 2018 г., който възлиза на 4,86 млрд. евро, спрямо 2017-а.

В рамките на срещата министър-председателят Бойко Борисов отбеляза желанието за активизиране на двустранното партньорство в енергийния сектор, предвид ролята на Италия в изпълнението на стратегическия проект Южен газов коридор и повишаването на енергийната сигурност в региона.

Важна е ролята на Италия и за изграждането на „Балкански поток“ до границата със Сърбия, за което през септември миналата година “Булгартрансгаз" и Консорциумът „Аркад“ (Саудитска Арабия и Италия) подписаха договор. Разширяването на газопреносната мрежа на страната ни заедно с други важни проекти допринася за укрепването на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните маршрути. 

Акцент в разговора между премиерите Борисов и Конте бе задълбочаването на сътрудничеството, обмена на добри практики и експертиза в областта на пътната инфраструктура и строителството, отчитайки опита на Италия и сравнителните предимства на двете страни.

„Имаме възможности също за съвместни проекти и насърчаване на туризма“, каза още премиерът Борисов, изтъквайки природните дадености на България за морски, планински, културен, еко и спа туризъм. Българският министър-председател изяви желание още за активизиране на партньорството в сферата на културното наследство. Премиерът Борисов подчерта пред италианския си колега Конте колко богата на артефакти е България, която заема челно място по този показател в Европа именно след Италия и Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама