Главният прокурор не влизал в лични битки

16:48, 29 яну 20 25 2803 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор Иван Гешев разпореди прокуратурата да прекрати всякакви контакти с президентството, освен официална писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по отношение на тълкуването на имунитета на държавния глава.

От държавното обвинение съобщаваха, че мотивите за това решение са спазването на принципа за разделение на властите и необходимостта да се избегнат съмнения и опити за влияние над институцията.

Гешев погна и президента за наказателната му отговорност

Вчера прокуратурата разпространи записи от телефонни разговори на началника на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, един от които е с мъж, за когото се мята, че е президентът Румен Радев. От съдържанието им прокуратурата смята, че държавният глава е участвал в осуетяването на проверка на КПКОНПИ срещу съпругата си Десислава Радева. Досъдебното производство обаче е спряно преди дни, тъй като по Конституция президентът не може да бъде разследван. Часове преди това Радев заяви, че не е направил нищо нередно.

„Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работа ни е да провеждаме действия, за да се спазва законът. Такива действия предприема прокуратурата спрямо всички лица – независимо дали става въпрос за милиарди, като в случая с подсъдимия Цветан Василев и Васил Божков. Ние нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност когато са налице доказателства, независимо каква позиция заема в България“, каза пред журналисти той и уточни, че прокуратурата е разпространила звукови файлове, а не СРС-та. Иван Гешев даде за пример задържания екоминистър Нено Димов.

Радев: Атаките срещу семейството ми придобиват уродливи измерения

Време е криминалният преход да свърши. Половината ми живот е минал в този преход. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави. Ще го прави по отношение на всички лица, които нарушават закона“, каза той. „Докато съм главен прокурор прокуратурата ще свърши всичко, което не е направено. Не може плюсовете да са само за богатите, а минусите за огромна част от другите хора. Ние не преследваме богати хора. Всеки трябва да си спазва задълженията“, добави Гешев.

Сюжетът "Радев - Гешев" се играе още от избора на нов главен прокурор. Тогава президентът отказа да подпише указа за назначението му веднъж. А след това когато го подписа, започна консултациите за конституционни промени. Сега пък Гешев размаха заканително пръст към президента с въпросите си към Конституционния съд. Такова питане не е имало от 1991 г. досега.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама