Полезни ли са бамбуковите чаши за многократна употреба?

10:45, 29 яну 20 25 4925 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Все по-често се срещат чаши за кафе за многократна употреба направени от различни, от познатите ни порцеланови или стъклени, материали. Използването им намалява отпадъците от еднократните пластмасови, които са трудни или невъзможни за рециклиране. Изборът относно размер, цвят и материя е голям. Но коя е най-добрата? Кафените чаши, направени от бамбук, са последният писък на модата, не само, защото не са произведени от пластмаса, която е табу в повечето екологични кръгове, но и защото са направени от растения. Въпреки това от немския федерален институт за оценка на рискове (BfR), препоръчват "зелените" чаши да не се използват за горещи напитки.

Какви са рисковете свързани с бамбуковия продукт?

Така наречените бамбукови еко чаши са всъщност направени от меламинова смола, подсилена от бамбукови нишки. Структурата на новото "не" на пластмасата позволява многократно използване, но не ги прави екологични, защото те не са биоразградими. Меламиновата смола е полимер (съединение, състоящо се от голям брой повтарящи и свързани помежду си, атомни групи) и не е вредна, но някои от неговите мономери (отделни и несвързани атомни групи), са токсични и могат да доведат до ракови заболявания.
 
През лятото на 2019 г., немска потребителска група открива тревожни нива на отделени вредни съединения от еко-бамбуковите чаши. Според проучване на немския институт, въпросните чаши отделят обезпокоително висок процент на токсини от напитки с температура над 70 градуса по Целзий. Този процент е около 30 пъти по-висок от безопасната граница, поставена от Европейския съюз (ЕС) за възрастни и над 120 пъти над тази за деца. Добре е да се отбележи, че еднократното и рядко използване на бамбуковите чаши не е проблематично, а риск за здравето се появява едва при редовна и постоянна употреба.
 
Немският институт (BfR),  тества общо 402 чаши за отделяне на вредни мономери: 228 за формалдехид (токсичен и канцерогенен) и 180 за меламин. В двата случая, повече от 35% от чашите отделят вредни вещества със стойности над допустимите. Освен това количеството отделен меламин се увеличава при многократно наливане на горещи или леко кисели течности. Подобно явление не се наблюдава при формалдехид.
 
Други чаши, съдържащи меламинова смола, но без бамбуковите нишки за подсилване, също отделят вредни вещества, но значително в по-малки количества. Защо такива чаши, по-специално тези с бамбук, са вредни? Анализатори в Лаборатория за контрол на храните в Щутгарт предполагат, че бамбуковите нишки намаляват възможността на полимерите да се свързват помежду си в изградена мрежа. При напълване с гореща течност, тя се попива по-лесно от материала, което води до хидролиза или с други думи, разрушават смолата и увеличават отделянето на отделните мономери.

Въпреки тези притеснения, бамбуковите чаши не са опасни, при правилно използване. Те са безвредни за студени напитки, а ограниченото им ползване с горещи течности значително намалява риска от поглъщане на вредни нива на мономери. В днешно време, когато опазването на околната среда е от първостепенно значение, не по-малко важно е човек да знае дали предметите, които използва, дали са наистина полезни не само за екологията, но и за самия него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама