Премиерът разпореди незабавна среща заради Валутния борд

10:54, 29 яну 20 / Политика 25 1993 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Премиерът разпореди незабавна среща заради Валутния борд. Вчера управителят на БНБ Димитър Радев обяви, че Валутният борд и фиксираният курс на еврото няма да се променят. Изявлението дойде, след като се появиха твърдения, че заради присъединяването към ERM II страната ни трябва да направи тази решителна крачка.

Управителят на БНБ: Няма да има промяна във Валутния борд и фиксирания курс

Темата за отмяната на Валутния борд и фиксирания курс дойде, след като на сайта на БНБ се появи информация, че депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова внася законодателни промени в Закона за БНБ.

Когато си в еврозоната не можеш да бъдеш от държавите на втора скорост. В общото европейско семейство, общите финанси – кой колко харчи, защо и какво е гарантирано. Всички искат да знаят какво е положението на българските банки. Това е целта“, каза премиерът у добави, че по темата е чул чудовищни неща.

Има ли риск за валутния борд?

Днес съм възложил на финансовия министър да покани управителя на БНБ Димитър Радев, председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, както и другите партии – да се вземе едно решение, за което е необходима ратификация от българския парламент“, заяви министър-председателят и поясни, че това го прави заради всички страхове, които опозицията се опитват да насаждат. „За да не кажат, че само двама души Радев и Горанов биха могли да взимат решение, защото тези хора си играят със страховете на хората“, отбеляза той.

По време на заседанието стана ясно също, че новият екоминистър Емил Димитров е представил информация на премиера за състоянието на много от водоемите в страната. „В следващите няколко дни запечатваш и спираш. МВР му съдейства с всички необходими за това служители“, каза Борисов.

До април се очаква България да влезе в "чакалнята на еврозоната"

Той заръча на енергийния министър Теменужка Петкова да провери два ВЕЦ-а, дали работят през нощта, въпреки забраната. „Дали са подавали ток към ЕСО. Ако е така, веднага запечатваш", разпореди той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама