Две българки са под наблюдение за китайския коронавирус

17:13, 29 яну 20 25 5191 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Две българки, пристигнали у нас от Китай и Тайланд, са под наблюдение, но засега няма данни да са болни от коронавирус. Това съобщиха здравният министър Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Тази мярка е с превантивен характер заради съобщени от лицата грипоподобни симптоми и необходимостта да бъдат направени съответните изследвания с цел категоричното отхвърляне носителството на коронавируса, обясни здравният министър.

„Взети са проби и се анализират. Създадена е необходимата координация между лечебните заведения у нас. При всички случаи мерките, които сме взели, гарантирант наблюдение и лечението на голям брой пациенти и няма да има проблем някой да остане без наблюдение и лечение. Страната ни предприема необходимите здравни мерки“, категоричен беше Кирил Ананиев.

Над 130 жертви на коронавируса в Китай - повече от голямата епидемия от SARS през 2002-а

С негова заповед вече функционира оперативна работна група, в която са включени всички компетентни институции – Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Държавна агенция „Национална сигурност“ и други.

От Европейската комисия обявиха, че е задействан механизъм за гражданска защита. Тази седмица два самолета ще се погрижат за безопасното прибиране на европейски граждани от Китай, включително и българи.

Днес министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че трима от четиримата български граждани, които се намират в момента в Ухан, са изявили желание да напуснат Китай. 

Четвъртият е преценил, че няма нужда в момента да бъде изведен, и е заявил писмено, че предпочита да остане там, посочи Захариева и допълни, че поддържат връзка с всички българи там, те се чувстват добре и нямат признаци на заболяване.

Тя отбеляза, че в събота се очаква да бъде извършено извеждането на европейските граждани от територията на Ухан. Вероятно самолети ще бъдат изпратени от Франция, Германия и Великобритания, които имат най-много свои граждани в китайския град, поставен под карантина. Най-вероятно ще има възможност всички европейски граждани да бъдат качени в самолетите, поясни министърът.

"В постоянен контакт сме с посолствата и с външните министерства в Берлин, Париж и Лондон, както и с техните мисии в Пекин", каза още Захариева.

На летището в София, както и на тези във Варна и Бургас, до една седмица ще бъдат поставени три нови термокамери за проверка на пътници, идващи в страната ни, като предпазна мярка срещу новия китайски вирус, съобщи министър Ананиев.

"Ежедневно ще се получава информация за всички български граждани, които идват от такива територии. Специално за тримата, които са проявили желание да се върнат, сме влезли във връзка с повечето европейски държави и в зависимост от държавите, които ще върнат своите граждани, ние ще бъдем едни от първите. Ще ги транспортират в Европа, а от там ние ще организираме транспорта им в България", каза още Ананиев за българите, намиращи се в Ухан - градът, от който тръгна епидемията от коронавируса.

Започва изтегляне на граждани на ЕС от Ухан

„Жена от Лондон е била засечена от екип на Летище София с висока температура. След последвалия призив да позволи да бъде прегледана, тя вдигнала скандал. Трябвало да бъде проследено нейното общо състояние“, заяви д-р Ангел Кунчев. При друг случай жена, завръщаща се от Китай с полет през Доха, заявява, че е заразена с коронавируса само защото й се къса маската в самолета, каза още той и призова като призова медиите да не прекаляват.

"Хората се плашат, особено от неизвестното. Към момента българската държава прави всичко необходимо, за да снижи риска на приемливо ниво, естествено никой не може да бъде 100% гарантиран, че внос няма да има. Не е това страшното - важното е тези случаи да бъдат хващани навреме, обработвани, изолирани, така че да ограничим разпространението", каза д-р Кунчев.

Още преди две седмици държавата ни е поръчала реактиви за доказването на новия коронавирус. Очаква се те да пристигнат още в края на настоящата седмица, а от началото на следващата седмица Националната референтна лаборатория да работи с тях. Отделно от това до две седмици България ще разполага и с новия кит за установяване на коронавирус, който страната ни вече е заявила на Европейската референтна лаборатория в болница „Шарите“ в Берлин. До тогава българските здравни власти работят по утвърдения протокол, изследвайки евентуалното носителство на коронавируса с генетичните тестове за други шест коронавируса, както и с тестовете за различните грипни щамове.

"Националният център по заразни и паразитни болести поддържа диагностични възможности на лабораториите си за повечето известни агенти. По отношение на коронавирусите имаме 4 генетични методи за докаването им. Коронавирусите циркулират в обществото и причиняват една трета от заболяванията на горните дихателни пътища. Имаме методи за доказване на САРС и МЕРС - мутиралите коронавируси", каза проф. Кантарджиев и добави: "Разполагаме с това, което имат другите държави".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама