Гешев: Васил Божков е обявен за международно издирване

16:06, 29 яну 20 25 3706 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бизнесменът Васил Божков е обявен за общодържавно и международно издирване. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев. "Изготвена е европейска заповед за ареста", каза още обвинител номер 1.

Васил Божков пред ТОПНОВИНИ: Ако ме потърсят, ще се явя веднага

"Повдигнати са му седем обвинения - за организиране на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство за престъпление по служба. Той е напуснал страната", заяви главният прокурор.

Заедно с него органите на реда търсят и дясната му ръка Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК "Левски" и е акционер в "Националната лотария".

Първо четене: идеите на Симеонов за хазарта минаха

"Ще положим всички усилия Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е поредният олигарх, който е избягал от България. Не знам къде се намира Божков. Знам, че е извън страната", каза Гешев. Според него "крайно време е този криминален преход да приключи".

Попитан търсен ли е Божков, тъй като бизнесменът твърди, че не е, Гешев отговори, че всеки обвиняем може да твърди каквото си иска. "И адвокатът на Баневи твърдеше, че всеки момент ще се върнат, но има задръстване на границата", добави главният прокурор.

Божков към Борисов: Отнемането на лиценз води до обезщетения за милиарди

"Не може да дължиш 555 млн. лева от лотарийни игри за една година на държавата. Това са 100 лева към всяка пенсия", каза Гешев.

"Аз, ако не се притеснявах от нещо, нямаше да избягам", допълни главният прокурор.

Гешев бе категоричен, че работата на прокуратурата не е да я харесват.

Васил Божков: Опитах да говоря с Борисов, не ми вдига

Специализираната прокуратура и полицията влязоха по-рано днес в офисите на бизнесмена на улица „Московска“, както и в централата на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“, които бяха претърсени.

Преди часове Васил Божков каза за ТОПНОВИНИ, че "е на телефона си и има готовност да се отзове, ако бъде призован от прокуратурата". "Не се крия", категоричен беше бизнесменът.

Васил Божков се смята за един от най-богатите българи. През последните години той пое и футболния отбор "Левски".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама