Борисов: Саудитска Арабия е много важен партньор за България

18:55, 29 яну 20 / Политика 25 2958 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с Негово Височество принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, министър на външните работи на Кралство Саудитска Арабия, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Ценим взаимоотношенията си с България, за нас страната е много важен партньор в рамките на Европейския съюз“, заяви министърът на външните работи на Кралство Саудитска Арабия. Българският премиер го приветства с добре дошъл и отправи своите благопожелание към краля и към престолонаследника на Кралство Саудитска Арабия.

Премиерът Борисов и Негово Височество принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд отделиха специално внимание на доброто енергийно сътрудничество между двете страни. Министър-председателят Борисов изрази задоволство от участието на Обединение „Консорциум Аркад“ по строителните дейности за разширението на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската граница до българо-сръбската граница.

„Така имаме голяма възможност и за диверсификация, и за това България отново да се върне на газовата карта като регионален център за газоразпределение на Балканите“, обърна се премиерът Борисов към външния министър.

Снимка: Правителствена пресслужба

В рамките на срещата двамата обсъдиха задълбочаване на установения политически диалог и на доброто сътрудничество в сферите на икономиката и инвестициите, сигурността, борбата с тероризма, високотехнологичните отрасли, енергетиката, земеделието и туризма.

„Саудитска Арабия е много важен партньор за България“, акцентира премиерът Борисов по време на срещата. Той даде висока оценка на ролята и влиянието на Кралството в регионален и глобален план и отбеляза желанието на държавата ни за развитие на взаимноизгодни отношения в области от стратегическа важност за двете страни.

„България подкрепя Кралство Саудитска Арабия по приоритетите на неговата програма за председателство на Г-20 през тази година“, изтъкна българският министър-председател Бойко Борисов. Той добави, че двете страни споделят сходни виждания и позиции по множество международни въпроси. „В този контекст сме заинтересовани да развиваме сътрудничество в области от общ интерес поради геополитическа важност и взаимосвързаност на нашите региони“, добави премиерът Бойко Борисов.

По време на срещата той посочи, че свидетелство за категоричната воля за издигане равнището на връзките между двете държави, е вече функциониращото посолство на България в Рияд. Неговата работа дава положителни резултати и създава допълнителни условия за значително улесняване на двустранния диалог и търговско-икономическото сътрудничество.

„Посещението Ви е символичен знак и към саудитския бизнес за по-нататъшно ползотворно партньорство в редица сектори“, обърна се премиерът Бойко Борисов към външния министър на Кралството. Доказателство за напредъка в отношенията е ръстът на двустранната търговия с 49% през периода януари-октомври 2019 г. Спрямо същия период на 2018-а като достига 93,3 млн. Щатски долари. Очертани бяха и добрите възможности за увеличаване на българския износ за Кралството.

В рамките на срещата министър-председателят Борисов отправи и покана към престолонаследника Негово Кралско Височество принц Мохамед Бин Салман Ал Сауд да посети страната ни, за да бъдат обсъдени още по-задълбочено пътищата за допълнително активизиране на двустранното сътрудничество.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също проведе среща с принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд.

„Саудитска Арабия е наш ценен партньор, както по линия на многостранната дипломация, така и в областта на икономиката, инвестициите, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията. България е един от най-добрите приятели на Саудитска Арабия в ЕС. Тази година отбелязваме 25 г. от установяването на дипломатически отношения между страните ни и се надяваме да използваме юбилея за опознаване едни с други“, заяви Захариева. 

Саудитска Арабия въвежда туристически визи за граждани на 49 държави

Основни теми на разговора между двамата външни министри бяха възможностите за задълбочаване на установения политически диалог, сътрудничеството в сферата на сигурността, борбата с тероризма, както и въпроси свързани с развитието на отношенията в областта на икономиката и инвестициите.

Министър Захариева подчерта, че след посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Рияд през ноември 2017 г. страните ни са установили контакти на всички нива. „През последните две години бяха проведени българско-саудитски бизнес форуми в Рияд и София, които вече дават резултати и сме убедени, че трябва да продължат. Единодушни сме, че трябва усилено да работим за увеличаване на стокообмена между двете страни още повече, че досегашните резултати говорят за голям потенциал в икономическите ни отношения“, каза Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева изтъкна пред своя колега, че за периода януари-октомври 2019 г. двустранната търговия достига ръст от около 49% спрямо същия период на 2018 г.: „Въпреки, че българският износ е нараснал с около 90 % спрямо същия период за 2018 г., по наша обща оценка тези резултати са крайно недостатъчни за възможностите ни. Разбрахме се, че основен приоритет за страните ни е да започнем работата на Съвместна междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, колкото може по-скоро“.

Двамата първи дипломати обсъдиха още възможностите за насърчаване на инвестициите и бизнес контактите между двете страни. „Виждаме големи възможности за саудитски инвестиции в България - в информационните и комуникационните технологии, инфраструктурата, селското стопанство, туризма. Отлични перспективи дават и съществуващите индустриални зони у нас“, добави вицепремиерът.

Екатерина Захариева даде положителна оценка на плановете за икономическа диверсификация на Кралство Саудитска Арабия. Тя отбеляза, че българските фирми са заинтересовани да участват в изпълнението на нови инженерни и строителни проекти в страната.

„Като транзитен център на енергийните потоци от Централна Азия и Близкия изток към Европа България се стреми към засилване на диалога между страните производители, транзитните страни и страните - потребители на енергийни ресурси. „Булгартрансгаз” и консорциумът „Аркад” от Саудитска Арабия подписаха договор за доставка на тръби за изграждането на „Балкански поток“, съществуват възможности и за обмен на експерти и обучение на енергийни специалисти между двете страни“, заяви министър Захариева.

По отношение на туризма двамата министри се съгласиха, че липсата на директна самолетна линия между двете страни е основна пречка за неговото развитие. Двамата първи дипломати обсъдиха още ситуацията в Близкия изток. Те се обединиха около мнението, че всички конфликти трябва да се разрешат по мирен път на масата за преговори.

Посещението на принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд е втора визита на саудитски външен министър у нас след тази на Адел ал Джубейр на 20-21 февруари 2018 г. и негово първо посещение в София в качеството му на външен министър.

Република България и Кралство Саудитска Арабия имат установени дипломатически отношения от 1995 г. До 2017 г. нямаше българско дипломатическо представителство в Рияд. На 5 декември 2018 г Димитър Абаджиев беше назначен за първият български посланик в саудитската столица. Официално той встъпи в длъжност на 17 март 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама