Караниколов: Протестът срещу Наредба Н-18 се политизира

19:13, 29 яну 20 / Политика 25 2556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Всеки има право да протестира и това е правилно. В случая, беше за Наредба Н-18, поне така се обяви. Тези протести започнаха, въпреки че вчера организаторите казаха, че са постигнали определен диалог с правителството", това заяви пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. 

"Днес самите те казват, че исканията са им икономически. В един момент на протеста започна да се вика "Оставка", този протест се политизира. Ние търсим решение на проблема, или търсим смяна на правителството", попита министърът.

Протестиращи искаха оставката на правителството

Според него проблем в сектора има и той е ясен, затова трябва да има диалог. "Преди година имаше проблем и с горивата, ето преди две седмици законът мина. Когато има обсъждане, компромиси, диалог с всички заинтересовани, се намира най-правилното решение, дали е най-доброто не казвам, но е компромисно, и законът вече е в сила. Същото трябва да се направи и сега, но трябва да се разграничат политическите искания от реалните искания на хората в обществото", коментира министърът.

Относно вота на недоверие днес той заяви, че това, че правителството остава в управление не означава, че трябва да се затвори страницата. "Има много теми и по вода, и по околна среда и аз мисля, че трябва да продължаваме да говорим", допълни министър Караниколов.

Кабинетът на Борисов пак оцеля

По отношение на водната криза в Перник той заяви, че арестите по никакъв начин няма да докарат вода в града. Той беше категоричен, че не намира своя вина или отговорност по този казус.

"Ние нямаме нито един обект от Министерството на икономиката, който имаме някакво стопанисване или управление. Ние имаме ангажимент да ремонтираме определен брой язовири, които общините не могат да стопанисват, но това определено не са този вид язовири за питейно-битови нужди. От тази гледна точка, не считам, че имам вина за темата в Перник", съобщи още министърът.

Караниколов обеща цената на водата в Перник да не се увеличава

Според министъра бедата в Перник не е следствие на едно действие или бездействие. "Това са неща, които там са се случвали и е вървял един процес и е катализирал години наред, но важното е, че ние в момента виждаме един голям проблем - защото досега гледахме да държим язовирите максимум на 60 процента обем, защото ставаха наводнения. Масово при тази психоза ние взимахме решения да се свалят язовирите, в момента виждаме, че това не е решение и трябва да осъществяваме един много сериозен мониторинг - не какво става вътре в градовете във ВиК, а още откъдето тръгва водният ресурс", допълни Караниколов.

Според него е много важно да се създаде система за мониториг и управление на водата като ресурс, да се инвестира в изследвания, в науката. Той беше категоричен, че специалисти има, но друг е въпросът дали са ги използвали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама