Валери Симеонов: Корумпиран орган е позволявал злоупотреби с лотарията

09:21, 30 яну 20 / Политика 25 2656 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Трябва да обясним на хората, че няма пропуск в закона. Той е добре направен. По отношение на цифрата, става въпрос за годишна злоупотреба от 600 млн. лв. Тези суми са обороти, които в поголямата си част са от печалба на база на ниските такси, които са платени. Това е годишна злоупотреба – не са платени тези 600 млн. лв. Според закона те е трябвало да се платят, но са били задържани от оператора", 
обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов в сутрешния блок на Нова телевизия по повод разкритията с "Националната лотария" и обвиненията срещу Васил Божков.

Васил Божков: За мен е опасно да се върна в България

"Безспорно е, че не е упражняван контрол. Има корумпира орган, който позволява тези
злоупотреби", заяви Симеонов. "Законът не е прилаган така, както трябва. Внасяла се е една по-ниска такса, комисията по хазарта си е затваряла очите", обясни още той.

Васил Божков пред ТОПНОВИНИ: Ако ме потърсят, ще се явя веднага

"До момента нямам информация да е извършвана проверка върху количеството талони, които са внасяни от Индия, където се печатат, и тези, които са разпространени в търговската мрежа. Пак поради разпоредбите на закона, когато си купиш талон за търкане, не ти издават касов бон. Самият талон се приема като ценна книга, тъй като трябва да има два защитени знака. Оттам нататък няма как да засечеш в касовия апарат колко са продадени. Това дава възможност за много мащабни злоупотреби. Редно е да се направи проверка в тази посока", категоричен е Симеонов.

Гешев: Васил Божков е обявен за международно издирване

Според него Комисията по хазарта не знае и не се интересува дали в талончетата, печатани и идващи от Индия, ги има наистина заложените печалби. „Комисията по хазарта просто и печелившо е пасувала. Според мен става въпрос за масово схващане за недосегаемост – никой не е искал да се занимава с това. В първия вариант на закона, който внесох през 2018 г. също исках да спра този процес на деморализация. Впоследствие имах малко повече информация, но не съм запознат с повече детайли“, обясни Симеонов.

„Да не се заблуждаваме – освен Комисията по хазарта е имало и хора, които са били на хранилка. И те са били от БСП. Не мога да си обясня тази яростна защита, която дойде от БСП. Всичките тези години никой от тях не е повдигнал нищо“, добави Симеонов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама