Започна оглед на още 102 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-запад

09:58, 30 яну 20 25 2538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Районната прокуратура във Варна започна проверка и оглед на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад. В огледа участват и разследващи полицаи от ОД на МВР и представители на ДАНС, митница и РИОСВ, съобщиха от прокуратурата във Варна.

Разследват отпадъци от Италия на пристанището във Варна

Новите 40-футови контейнери са установени при разследването на това дали има нарушения при преноса на отпадъци през границата при разтоварените 25 контейнера с боклук от Италия на пристанище Варна-запад 9 октомври м. г. 

Изпращачът и на тези 102 контейнера е същият - фирма „Дентиче пантелоне“ от град Салерно. Същият е и получателят на товара - фирма „Блацион“ ООД, която е регистрирана в София.

Огледът трябва да установи дали отново е налице разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. Товарът е обявен като пластмаса и каучук. И тези 102 контейнера са с режим на временно съхранение до 90 дни, както и първите 25. Срокът на временното съхранение обаче е изтекъл. Постъпило е и искане за реекспорт от транспортиралия контейнерите до Варна превозвач „Maersk“ за 28 от тях.

Прокуратурата взе под специален надзор италианския боклук във Варна

Втората пратка с италиански отпадъци започва да пристига на 21 октомври миналата година. Тогава са разтоварени на пристанище Варна-запад 29 контейнера. На 6 ноември – други 28, на 22 ноември – 20, а на 29 ноември – още 25 контейнера.

При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук в присъствието на наблюдаващия делото прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на РИОСВ, митница и МВР се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови. Тогава беше установено също, че италианският боклук не е транспортиран във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

Досъдебното производство за контейнерите с отпадъци от Италия, което се ръководи от Районната прокуратура във Варна, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в изпълнение на разпореждане на главния прокурор на Прокуратурата на Република България Иван Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама