Българинът по-притеснен за доходите, отколкото за здравето си

11:06, 30 яну 20 25 1974 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

32% от българите са притеснени от самотата, а 69% се притесняват от това да не бъдат добре материално осигурени. Половината от българите са притеснени да не забравим традициите, корените, обичаите си. Когато става дума за света – то българите в най-малка степен се притесняват от технологичния напредък (27%) и в най-голяма степен от замърсяването на околната среда (79%).

Това показват данни от проучване на „Тренд“, реализирано в периода 8 - 15 януари 2020 г. Проучването е направено чрез интервю „лице в лице“ сред 1008 души на възраст 18+.

Резултатите еднозначно показват високи нива на притеснения сред българското общество по различни теми. Основните притеснения за българина в личен план минават през финансовите му перспективи. В по-малка степен имаме притеснения свързани със семейство, деца, партньор и т.н. Докато за западните общества темите за самотата или това да бъдеш без приятели тревожи много повече хората там, докато в България тези теми не будят такива високи нива на тревожност.

Българинът се тревожи за страната и е видно, че теми наслоявани в обществото с години като обезлюдяване, емиграция на млади хора, липса на лекари, на учители, са довели до високи нива на обществени страхове.

В същото време теми, които са по-нови за българина като „замърсяване на околната среда“ например, и в контекста на такива събития и новини, са довели до повишаване на тревогата сред българското общество.

Притесненията на българина по теми свързани със света показват отново високи нива на притеснение.

62% от българските граждани се притесняват за своето бъдеще, а 28% не се притесняват. С увеличаването на възрастта се отчита и повишаване на дела на тези, които се притесняват за бъдещето си. Хората с по-високи доходи в по-малък дял се тревожат за бъдещето си за сметка на тези с по-ниски доходи.

Стресът е основната причина за нещастието

На въпрос „Кое е най-голямото ви притеснение, свързано с вашето лично бъдеще?“, то с най-големи стойности са „финансова издръжка, доходи, бедност“ - 27%, „за здравето, да не се разболея от тежка, нелечима болест“ - 23% и „дали ще намеря работа, реализация“ - 13%.

32% от българите са притеснени от самотата, докато 65% посочват, че не са. Сред притеснените от самотата в най-голям дял са възрастните хора, докато младите нямат такива притеснения.

40% от българите се тревожат от старостта. Едва 9% от младите на възраст 18-29 г. посочват, че се притесняват от старостта. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на тези, които се притесняват, като сред хората над 70 години делът е 75%.

52% от българите не се притесняват „да се разведат, разделят с партньора си“ и едва 7% споделят такива притеснения.

77% от българите не се притесняват да останат без приятели, а 20% имат такова притеснение. По възрастните в по-голям дял имат такива тревоги за сметка на по-младите.

68% от българите се притесняват за бъдещето на България, а 21% не се.

Когато говорим за финансови измерения, то дяловете на тези, които се притесняват са по-големи от тези, които не се – 69% споделят тревога за това „да не бъдат добре материално осигурени“, докато едва 25% нямат такова притеснение.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама