Божков предлагал подкуп от 10 хил. лв. на ден

13:46, 30 яну 20 25 5462 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Васил Божков е с повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, действаща от 2014 година на територията на цялата страна, това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата, МВР и АДФИ във връзка с акцията срещу Васил Божков, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Събрани са доказателства, че Божков е предлагал подкуп в размер на 10 000 лв. на ден на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което да внася за разглеждане предложения за отнемане на лицензии на конкурентни дружества, но той не е приет. За всичко това са уведомени КПКОНПИ, НАП и министърът на финансите.

Акцент на деня: "Хвани ме, ако можеш"

"В обитавано от Божков жилище са били открити и иззети множество картини, които имат белезите на движими културни ценности", съобщи говорителят на прокуратурата Сийка Милева. Претърсване е било извършено и в игрална зала - казино, откъдето са били иззети 400 000 лева.

Тя опроверга информацията, че съпругата на Божков е била задържана, като уточни че само е претърсено жилището им. Не е и обвиняема по делото. 

"В качеството на обвиняеми са привлечени пет лица. Събрани са доказателства, че четири лица се намират извън пределите на България. За тях е повдигнато обвинение по задочната процедура. На петото лице е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление - това е длъжностно лице от Държавната комисия по хазарта", уточни Милева.

"На намиращите се извън страната са издадени заповеди за международно и общодържавно издирване", съобщи Венцислав Фердинандов - наблюдаващ прокурор от Спецпрокуратурата.

Той коментира, че печеливши на големи награди от лотариите реално не съществуват. Освен това капиталът на дружествата, с които оперират двете лотарии, е бил недостатъчен за изплащането на печалбите. 

Васил Божков пред ТОПНОВИНИ: Ако ме потърсят, ще се явя веднага

Липсва сума от над половин милиард лева в държавния бюджет. 

"Държавният контрол върху хазарта се осъществява от Комисията по хазарта. От нейна страна не са предоставени данни за начина на определяне на дължимата държавна такса. Не е реализирана административна наказателна отговорност относно дължимия размер на таксите, въпреки че такава възможност е предвидена от закона", съобщи директорът на АДФИ Георги Начев.

Втори ден акция в офиси на Васил Божков

"Прокуратурата знае срещу кой се изправя и че тази империя има изключително голяма финансова възможност", заяви Сийка Милева.

Васил Божков: За мен е опасно да се върна в България

Вътрешният министър Младен Маринов описа проведената операция като най-мащабната досега. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама