Пикаещото момченце се премени като Джон Бул в чест на Brexit

16:40, 30 яну 20 / Любопитно 25 2560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Символът на Брюксел почете Brexit. Пикаещото момченце, или Манекен Пис, беше облечено днес като Джон Бул - измислен персонаж - символ на Великобритания, съобщава БГНЕС.

Това се случва за втори път в историята. За пръв път Манекен Пис влезе в дрехите на Джон Бул на 24 април 1972 г., когато Великобритания се присъедини към Европейската общност.

ЕП ратифицира споразумението за Brexit

Сега, 48 години по-късно, Брюксел и нейният символ отдават почит на напускащия Съюза остров. Brexit трябва да стане факт на 31 януари 2019 г. след почти три години на сложни преговори и съмнения относно целесъобразността му.

Манекен Пис е най-известният символ на белгийската столица. Миниатюрната фигурка се намира недалеч от площад "Гран Плас". Днешния си вид статуята придобива през 1619 г. Тя многократно е крадена, включително по време на Наполеоновите войни /1803-1815 г./.

През последните години Манекен Пис често сменя своите костюми. Това се прави, за да се почетат важни дати и събития.

В центъра на Брюксел пикаещото момченце има свой собствен музей, в който са изложени негови "костюми" по всякакви поводи. На видно място е разположено и момченцето в българска носия.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама