Пикаещото момченце се премени като Джон Бул в чест на Brexit

16:40, 30 яну 20 / Любопитно 25 1168 Topnovini

Символът на Брюксел почете Brexit. Пикаещото момченце, или Манекен Пис, беше облечено днес като Джон Бул - измислен персонаж - символ на Великобритания, съобщава БГНЕС.

Това се случва за втори път в историята. За пръв път Манекен Пис влезе в дрехите на Джон Бул на 24 април 1972 г., когато Великобритания се присъедини към Европейската общност.

ЕП ратифицира споразумението за Brexit

Сега, 48 години по-късно, Брюксел и нейният символ отдават почит на напускащия Съюза остров. Brexit трябва да стане факт на 31 януари 2019 г. след почти три години на сложни преговори и съмнения относно целесъобразността му.

Манекен Пис е най-известният символ на белгийската столица. Миниатюрната фигурка се намира недалеч от площад "Гран Плас". Днешния си вид статуята придобива през 1619 г. Тя многократно е крадена, включително по време на Наполеоновите войни /1803-1815 г./.

През последните години Манекен Пис често сменя своите костюми. Това се прави, за да се почетат важни дати и събития.

В центъра на Брюксел пикаещото момченце има свой собствен музей, в който са изложени негови "костюми" по всякакви поводи. На видно място е разположено и момченцето в българска носия.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 41 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.