СЗО обяви международна извънредна ситуация заради епидемията в Китай

22:00, 30 яну 20 / Свят 25 4250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравната агенция на ООН обяви международна спешна ситуация заради смъртоносния коронавирус от Китай - рядко използвано обозначение на ситуацията в света, което цели да доведе до подобрена международна координация при справяне с болестта, съобщи АФП.

"Нашата най-голяма загриженост е възможността вирусът да се разпространи в страни с по-слаби здравни системи. Това не е вот на недоверие към Китай", каза шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус на брифинг в Женева.

Междувременно здравните власти в гръцкия град Солун са под тревога днес, след като мъж е бил приет в болница в града със симптоми, наподобяващи тези на смъртоносния коронавирус, който уби над 170 души в Китай, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

България ще си сътрудничи с други държави за блокираните в Китай

Според директора на болницата пациентът е мъж на средна възраст, който в момента преминава през медицински изследвания и е поставен под карантина. ДНК-проба от пациента е изпратена в Института "Пастьор", за да се установи дали става дума за коронавирус или обикновен грип.

Броят на починалите от грип в Гърция от октомври досега достигна 21 души, като осем смъртни случая са регистрирани през последната седмица, според данни на Националната организация за обществено здраве.
 
Черна гора временно затвори границите си за туристи от Китай. Държавният секретар по туризма на Черна гора Дамир Давидович потвърди, че е постигнато споразумение с туристическите агенции, които водят туристи от Китай, да прекратят всички договорености за неопределено време поради разпространението на коронавируса.

Министърът на здравеопазването на Черна гора Кенан Храпович заяви, че 212 души, които са влезли вече в страната от Китай са под постоянно медицинско наблюдение.

Русия също затвори частично границата си с Китай заради новия вирус. Руските власти спряха да издават електронни визи на китайски граждани. Част от транспортните връзки между двете страни обаче не са преустановени. Това са директният влак между столиците Москва и Пекин, товарният железопътен транспорт и ежедневните пътнически полети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама