Кристалина Георгиева: Коронавирусът ще се отрази отрицателно на икономиката

09:36, 31 яну 20 25 1709 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева очаква епидемията от коронавирус "2019-nCov" да се отрази отрицателно на световната икономика през първото тримесечие на годината, съобщи БТА.

"Да го кажем така - през това тримесечие твърде вероятно ще има отрицателни последици", заяви Георгиева на конференция на вашингтонския Център за глобално развитие.

СЗО обяви международна извънредна ситуация заради епидемията в Китай

"Би било безотговорно да се спекулира какво ще последва", каза тя и напомни за епидемията от коронавируса ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), който зарази 8000 души и взе 774 жертви в периода 2002-2003 г.

"Тогава настъпи краткосрочно забавяне на растежа, а след това той се възстанови. Дали такъв ще е случаят и този път? Това е много трудно за прогнозиране", заяви Георгиева. Тя подчерта, че "непосредствените последици са очевидни" и посочи положението с транспорта, туризма, индустрията в Китай и по-общо в Азия.

България ще си сътрудничи с други държави за блокираните в Китай

"Засега е рано да се прави оценка на последиците на коронавируса за световната икономика, но не е твърде рано да се каже, че живеем в свят, който все повече е подложен на различни сътресения. Политиците трябва да свикнат да са подготвени, да вземат мерки за превенция и да реагират на съвсем ранен етап, независимо дали става дума за пандемия, климатичен шок или геополитически напрежения", заяви шефката на МВФ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама