Акцент на деня: Ловци на антики

17:30, 31 яну 20 / Култура 25 5352 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

След като в сряда срещу бизнесмена Васил Божков бяха повдигнати седем обвинения, днес прокуратурата и полицията проведоха акции по отношение на антиките му. Предметите, които се помещават в дома му и в сградата на „Нове холдинг“, представляват най-голямата частна колекция у нас.

От фондация „Тракия“, която се разпорежда с колекцията в „Нове холдинг“, излязоха с позиция, че са правени опити „да се изнесат уникални произведения на изкуството в чували“ и изразиха опасения, че това може да доведе до тяхното повреждане. Възмущение от това изрази председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов, който изказа и недоумението си от факта, че по време на акцията не са присъствали представители на съответните институции.

Министърът на културата Боил Банов определи твърденията, че антиките се тъпчат в чували като „инсинуации“, а говорителят на главния прокурор Сийка Милева – като „хибридна атака“. Банов подчерта, че още от началото на акцията спецчастите си сътрудничат с експерти на министерството, които следят за това да се подхожда отговорно към културните ценности.

След като антиките бъдат иззети, те ще отидат в депата на НИМ и Националната художествена галерия, които са оборудвани с всичко необходимо за тяхното правилно съхранение. 

Според Банов около 2000 от предметите на Васил Божков не са регистрирани, защото бизнесменът е отказал да заплати дължимите по закон такси за идентификация. Законът за културното наследство, гласуван през 2009 г., задължи частните колекционери да регистрират притежаваните от тях антики и така ги амнистира. За първите две регистрации колекцията на Васил Божков е получила от държавата обратно картоните за всеки заявен предмет, но не и за третата, в която влизат тези около 2000 предмета.

Тепърва предстои да бъде направена проверка на антиките, за да се установи тяхната автентичност. Както и да стане ясно колко и кои от предметите са лична собственост на Божков. Предстои да се установява и дали колекцията е законно притежавана.

От своя страна, Васил Божков постави под съмнение връзката между повдигнатите му обвинения и изземването на артефактите. „Какво общо има с бизнеса и обвиненията с тези предмети? Сигурно това е част от репресивните мерки на държавата“, коментира бизнесменът. Той каза, че преди години, когато колекцията му е била по-малка, са му предлагани 600 млн. евро от друга държава, която правела нов музей, но той отказал.

Колекцията на Божков се състои от над 3 000 експоната и включва артефакти, датиращи между 4 000 г. преди Новата ера и 6 век сл. Христа. Той притежава и най-голямата колекция от ритони в света. През годините експонатите са излагани в държавните музеи, правени са и изложби в чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама