Над 150 хил. българи остават във Великобритания след брекзит

22:04, 31 яну 20 / Свят 25 3042 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 150 хиляди наши сънародници във Великобритания отброяват последните часове преди излизането на страната от ЕС.

Неизвестността и неясният хоризонт след края на преходния период са това, което безпокои българите на Острова.

СБЛЪСЪК: Положителен или отрицателен е знакът на Brexit

Сред тях е и Иван Богданов. От пакетиране на месо до почистване на магазини – той винаги е опитвал да разбива мита, че българите са мързеливи, разказва bTV.

 

„Това ми даде школовката – в момента знам всичко навсякъде в Лондон“, разказва Иван.

Преди около 20 години той идва в Англия с мечтата за ново начало, но и протест – срещу системата в България. У нас Иван е записвал рап песни: „Дори, ако си чуя песните, съм сигурен, че са все още актуални. Защото в тях се говори точно за корупцията, която все още върлува в България. Това е най-лошото – че в България нищо не се е променило“.

„Те не идват, защото знаят английски език, а защото имат познати и така си намират работа. И те просто ще отидат някъде другаде. Езикът няма да ги спре“, убеден е Иван.

 

Сред сънародниците ни във Великобритания е и Николай Карадобрев, който е програмен директор на Радио БГ-Лондон. Дори и за него, който внимателно подбира информацията за своите български слушатели във Великобритания, въпросите за бъдещето след края на 2020 г. са повече от отговорите.

„По някакъв много странен начин хората бяха излъгани от медиите. Номер едно в търсенията на „Гугъл“ търсачката беше: „Какво представлява ЕС?“. И това беше само ден, след като беше приключил референдума. Не преди това, а след това“, казва Николай.

Тази вечер той за последно води своето предаване „Без граници“ от територията на Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама