Задържаха един от издирваните по разследването срещу Божков в Австрия

13:25, 01 фев 20 25 3665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Австрия е задържан един от издирваните по разследването за хазарта. На летището във Виена е арестуван Борис Бекяров, за когото има евопейска заповед за арест. 

В момента Бекяров се намира в поделение на австрийската полиция, предаде БНР. Очаква се българските власти да направят необходимото той да бъде върнат в страната ни.

Задържан е и настоящият шеф на Комисията по хазарта Александър Георгиев, съобщи за bTV говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Той е направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков.

По-късно днес се очаква съдът да разгледа мярката за неотклонение на бившия шеф на Комисията Огнемир Митев.

Българската прокуратура чака днес официално потвърждение за задържането на издирвания бизнесмен Васил Божков на територията на Обединени арабски емирства (ОАЕ), съобщава БГНЕС. 

"Все още няма официално потвърждение за Васил Божков. Никой не е недосегаем за закона, ако е имало такъв период в българската история след 89-та година, той е в миналото. България се променя, време е преходът да свърши", заяви главният прокурор Иван Гешев по повод ареста на Васил Божков.

Васил Божков е арестуван

В петък вечер главният прокурор съобщи новината за задържането на издирвания от няколко дни бизнесмен, като уточни, че информацията не е потвърдена, но официалните документи за ареста се очакват днес.

„Информацията за момента е неофициална. Ако тя се потвърди в утрешния ден, а аз съм сигурен, че ще се потвърди, когато получим официален документ и информация от ОАЕ”, каза Гешев.

Васил Божков отрече да е в Дубай

Иван Гешев потвърди обаче за ареста във Виена на Борис Бекяров. "Лицето, задържано в Австрия е част от организираната престъпна група на Божков. Зад обвиняемия Божков седят милиарди, зад обвиняемия Цветан Василев стоят милиарди. Зад Баневи стоят стотици милиони. Зад Арабаджиеви, които са изправени пред съда, стоят стотици милиони. Това достатъчно основание ли е да бъдем атакувани, според вас", обърна се Гешев към медиите.

"Знам, че на настоящия председател на Комисията по хазарта Александър Георгиев са му повдигнати обвинения", каза още Гешев. "Той е направил пълни самопризнания, пълно е съдействал на разследването, прокуратурата ще съобрази тези доказателства, но каква точно ще му е мярката, ще разберете в зала", каза още главният прокурор.

Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Той бе обявен за общодържавно издирване преди три дни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама