Борисов: Умоляваме българските граждани да не пътуват до Китай

14:12, 01 фев 20 / Политика 25 2781 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

"Най-високият код на опасност за коронавируса е пета степен, предлагам да минем в четвърта степен на опасност – което е силна препоръка и почти забрана за пътуване до Китай на цялата територия на българските граждани и не само на територията на България, но и където да се намират".

Това заяви външният министър Екатерина Захариева по време на извънредната среща, свикана от премиера Бойко Борисов, във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на коронавируса в България, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

На срещата присъстваха още здравният министър Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, финансовият министър Владислав Горанов и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Борисов свиква спешна среща заради коронавируса

"От българските граждани на територията на Китай, с които доброволно имаме контакт, около 280 човека, до момента никой не е потърсил контакт с нашето посолство, освен тези в Ухан, тоест те се чувстват в безопасност", заяви Захариева. 

"Едно момиче, с българско и немско гражданство, ще излети днес със самолет до Германия и ще остане там под карантина. Другите двама - момче и момиче – вече са на територията на френското консулство в Ухан, от където ще бъдат извозени до летището. Френският самолет ще качи около 150 европейски граждани и ще излети утре около 5 часа сутринта от там за Франция", заяви Захариева по отношение на българите, които ще бъдат евакуирани от Ухан. 

България ще си сътрудничи с други държави за блокираните в Китай

По думите на Захариева при пристигането им в България те ще бъдат поети от медицински екип на летището и ще бъдат настанени във ВМА под карантина за 14 дни. Ако двамата български граждани окажат признаци на температура в самолета, ще останат във Франция под карантина и няма да бъдат върнати в България, заяви още външният министър. 

"Всички граждани, които пристигат от държави, където е установен коронавируса, ще бъдат щателно проверявани на летищата в София, Бургас и Варна. Тези, които имат температура или други симптоми ще бъдат карани директно в болници и ще останат там 14 дни. Ако нямат симптоми, ще остават под домашно наблюдение от личния лекар за две седмици. Взели сме всички мерки", категоричен беше министър Ананиев.

Още следващата седмицата той ще е в Брюксел на среща на здравните министри, на която ще се обсъждат общи мерки. Той увери, че има осигурени достатъчно маски, престилки и шапки, както за лекарите, така и за служителите на митническите пунктове.

СЗО обяви международна извънредна ситуация заради епидемията в Китай

"Умоляваме и настояваме българските граждани да не пътуват до Китай. Гранична полиция в никоя държава не е спряла епидемия, но може да я забави. На аерогарите да има термокамери", нареди премиерът Бойко Борисов по време на срещата.

"Искам още днес да затегнем мерките за контрол, много внимателно проследете гражданите, които са били в Китай за Нова година и сега се връщат тук по борсите. Страховете в света вече са големи и ние сме длъжни да се опитаме максимално да ограничим движението. Сега може някой да се разсърди, да не е приятно, но рисковете са много големи в момента", заяви премиерът.  

Борисов нареди екипажите на пристигащите кораби да се поставят под карантина на самите кораби и заяви, че трябва да защитим и медицинските ни екипи, полицейските служители и санитари.

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама