Опозиционни партии ще сформират коалиционно правителство в Косово

19:49, 01 фев 20 / Свят 25 1682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Движение "Самоопределение" и Демократичният съюз /ДСК/ се договориха да сформират коалиционно правителство в Косово.

Партиите, спечелили предсрочните парламентарни избори в Косово - Движение "Самоопределение" и Демократичният съюз, успяха да постигнат окончателно споразумение за формиране на съвместно правителство. То ще бъде ръководено от лидера на Движението Албин Курти, на когото не достигнаха гласове за създаването на правителство с мнозинство.

Протест на студенти в Прищина заради липсата на ново правителство

Предложеният за премиер Курти реши да действа по този начин, след като беше поставен в строг конституционен срок, за да представи кабинет, след като президентът Хашим Тачи го номинира за министър-председател. Конституцията на Косово задължава Курти да представи кабинет пред парламента в рамките на 15 дни след номинирането, което стана на 20 януари.

Източнити от двете опозиционни партии съобщиха за косовски медии, че и последното препятствие пред формирането на коалиционно правителство вече е премахнато.

Лидерите на двете партии Албин Курти и Иса Мустафа обявиха, че утре ще официализират споразумението на коалиционното правителство.

Като лидер на партията, която е получила по-голям промент от гласовете на гражданите на парламентарните избори на 6 октомври, мандатът за съставяне на правителство бе възложен на Курти.

Сесията за гласуване на предложението за правителство е насрочена за понеделник, 3 февруари, от 11 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама