Посланик Макаров: Искам ловът на руски дипломати да приключи

19:11, 02 фев 20 / Политика 25 2418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Някой не иска на територията на България да се появи „Балкански поток“ Има такива сили както в България, така и зад граница. Това коментира руският посланик Анатолий Макаров в ефира на bTV.

Външно министерство привика посланика на Русия, след като главният прокурор Иван Гешев информира Екатерина Захариева за двама руски шпиони у нас в края на миналия месец.

Руските шпиони са напуснали България

Руско- българските отношения съществуваха по един начин до 21 октомври и по друг след. До 21 октомври миналата година отношенията ни се развиваха много успешно. На 21 октомври беше открит официално 11- километров тръбопровод, който свърза турската газопреносна система с българската - в село Горска поляна. Това беше тържествено събитие, заедно с министър-председателя. След това започнаха проблемите", посочи Макаров.

Москва обвини София, че отравя атмосферата на приятелство

По думите му първият епизод след тази дата е поканата в МВнР, за да му съобщят, че руски дипломат трябва да напусне страната. "Например на 8 януари, когато в Истанбул се състоя тържественото откриване на „Турски поток“, бяха поканени и Бойко Борисов, и президентите на Сърбия, на Русия и домакинът - президентът Ердоган. Две седмици след тази среща в Истанбул, отново ме канят в Министерство на външните работи и този път, нещо повече имам да кажа - това беше направено, през публичното пространство. Съобщават ми, че двама от нашите сътрудници - един от посолството, друг от търговското представителство, се занимават с противоправна дейност и за 48 часа трябва да напуснат България. Освен това Главната прокуратура обяви за издирване по линия на Интерпол още 3-ма руски граждани", разказа руският посланик.

Силна евроатлантическа подкрепа за България в шпионския скандал

"На този фон сега се строят и се развиват нашите руско-български отношения, не знам как ще тръгнат нещата нататък. Ще видим какво ще стане, но разбирам, че това са сериозни проблеми", каза още той и допълни, че ставащото "не може да предизвиква други чувства, освен огорчение".

Акцент на деня: Потокът на новото време

"Много бих искал ловът на руски дипломати да приключи", заяви Анатолий Макаров. "Бих искал силите, които пречат на строителството на „Балкански поток“, да оставят на мира и България, и Русия", коментира посланикът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама