Поглед назад: Двете папки

09:00, 04 фев 20 / Поглед назад 25 2128 Topnovini

Навършват се 23 години от паметната дата 4 февруари 1997г., когато България успява да преодолее най-тежката политическа криза в новата си история. По това време страната е обхваната от невиждани протести. Стотици хиляди българи бяха по улиците, защото инфлацията бе чудовищна, магазините бяха празни и дори в Държавния резерв няма жито за хляб.

Практически България е доведена от комунистите за втори път до фалит в рамките на 10 години. Правителството на БСП с министър-председател Жан Виденов банкрутира финансово и политически. Доларът става 3000 лева, а пенсиите се свиват до 3 долара.

Въпреки грандиозния си политически и икономически провал, наследниците на българските комунисти поискаха да съставят ново правителство, защото парламентът не беше разпуснат, а в него БСП имаше пълно мнозинство от 125 депутати.

Технически те могат да съставят и следващо правителство и нямат нито морални, нито политически задръжки да го направят.

На 4 февруари настоящият вътрешен министър Николай Добрев, придружен от новия лидер на БСП Георги Първанов (впрочем и двамата заместници на така охулвания Жан Виденов) занасят на президента Петър Стоянов папка с ново правителство с министър-председател именно Николай Добрев.

Това е същият Николай Добрев, който само две седмици по-рано разрешава на подведомствената му полиция, в качеството му на министър на вътрешните работи, да бие жестоко с палки хората, протестиращи пред Народното събрание. Сред битите и ранените тогава е и бившият министър-председател Филип Димитров.

Само две седмици по-рано, на 22 януари е започнал мандата на новоизбрания президент от СДС Петър Стоянов. Още преди встъпването си в длъжност, той категорично подкрепя протестиращите хора и бързо става техен любимец. По това време и години след това, Петър Стоянов има неизменно обществено одобрение от над 80 на сто, което никой друг български политик и преди, и след това, не може да постигне.

Подкрепен категорично от българския народ, в 11:50 сутринта на 4 февруари, Петър Стоянов не прие папката с правителството на Добрев и Първанов. В 15 часа президентът свика Консултативния съвет по национална сигурност и след повторен категоричен отказ на Стоянов да им връчи мандат, БСП се съгласиха на предсрочни избори. В 18 часа президентът Петър Стоянов излезе пред ликуващите хора, които вече бяха разбрали за свалянето на комунистите от власт и обяви край на кризата и път към нови парламентарни избори. Това беше изключителна победа за новоизбрания президент и беше отбелязана подобаващо от цялата световна преса.

На 11 февруари, президентът Петър Стоянов отправя официално писмо до Мишел Камдесю, управляващ директор на Международния валутен фонд и му предлага незабавни преговори за въвеждане на валутен борд.

На 13 февруари, президентът Стоянов назначава служебно правителство с министър-председател Стефан Софиянски. Първата задача на служебното правителство на Петър Стоянов е да подаде молба за НАТО, нещо, което президентът е обещал в своята предизборна програма, с която и е избран категорично.

Предсрочните избори са насрочени от президента за 19 април. Тогава Обединените демократични сили, начело с Иван Костов печелят абсолютно мнозинство на фона на демократичната вълна, заляла България.

 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани