Европейската комисия прие насоки за преговори с Обединеното кралство

13:46, 03 фев 20 / Свят 25 2407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия прие насоки за бъдещите преговори с Обединеното кралство. Тъй като Обединеното кралство иска да напусне единния пазар и митническия съюз, както и да сложи край на свободното движение, е ясно, че то няма да може да се облагодетелства от икономическите права и предимства на страна-членка, заяви Мишел Барние, предаде БНР.

“Ще имаме два отделни пазара вместо един общ. Правилата за произход и митническите формалности ще се прилагат между Обединеното кралство и ЕС. Достъпът до европейския пазар ще става чрез сертифициране и разрешение, както и при осъществяване на надзор. Няма да има хармонизиране или взаимно признаване на правилата“, каза Барние.

Британският флаг е свален от сградата на Европейския съвет

Като други области на сътрудничество Барние посочи борбата срещу тероризма, сигурността, външната политика. Той уточни, че насоките за бъдещите отношения, както и проектът за политическа декларация ще бъдат представени утре в Европейския парламент.

Барние изрази надежда, че Европейският съвет ще ги одобри на 25 февруари и тогава ще могат да започнат преговорите, които по принцип, трябва да приключат до края на годината.

Великобритания няма да направи отстъпки в търговските преговори - товасе очаква да заяви британският премиер Борис Джонсън в днешната си реч, в която ще представи вижданията на своето правителство за бъдещите отношения с Брюксел, съобщи bTV.

След Brexit - всичко, което трябва да знаем

Великобритания ще се стреми към сключване на споразумение за свободна търговия подобно на това между Евросъюза и Канада. То позволява безмитна търговия, но не обхваща важни за Великобритания пазари на услуги.

Кралството обаче няма да приеме европейските правила и стандарти, нито юрисдикцията на европейските съдилища, ще заяви още премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама