Европейската комисия прие насоки за преговори с Обединеното кралство

13:46, 03 фев 20 / Свят 25 1594 Topnovini

Европейската комисия прие насоки за бъдещите преговори с Обединеното кралство. Тъй като Обединеното кралство иска да напусне единния пазар и митническия съюз, както и да сложи край на свободното движение, е ясно, че то няма да може да се облагодетелства от икономическите права и предимства на страна-членка, заяви Мишел Барние, предаде БНР.

“Ще имаме два отделни пазара вместо един общ. Правилата за произход и митническите формалности ще се прилагат между Обединеното кралство и ЕС. Достъпът до европейския пазар ще става чрез сертифициране и разрешение, както и при осъществяване на надзор. Няма да има хармонизиране или взаимно признаване на правилата“, каза Барние.

Британският флаг е свален от сградата на Европейския съвет

Като други области на сътрудничество Барние посочи борбата срещу тероризма, сигурността, външната политика. Той уточни, че насоките за бъдещите отношения, както и проектът за политическа декларация ще бъдат представени утре в Европейския парламент.

Барние изрази надежда, че Европейският съвет ще ги одобри на 25 февруари и тогава ще могат да започнат преговорите, които по принцип, трябва да приключат до края на годината.

Великобритания няма да направи отстъпки в търговските преговори - товасе очаква да заяви британският премиер Борис Джонсън в днешната си реч, в която ще представи вижданията на своето правителство за бъдещите отношения с Брюксел, съобщи bTV.

След Brexit - всичко, което трябва да знаем

Великобритания ще се стреми към сключване на споразумение за свободна търговия подобно на това между Евросъюза и Канада. То позволява безмитна търговия, но не обхваща важни за Великобритания пазари на услуги.

Кралството обаче няма да приеме европейските правила и стандарти, нито юрисдикцията на европейските съдилища, ще заяви още премиерът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 41 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.