Започват първичните избори в САЩ

10:14, 03 фев 20 / Свят 25 2027 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В американския щат Айова избиратели ще гласуват за предпочитания си партиен кандидат за президентските избори през ноември, съобщи БНР. Това е първият ключов тест в битката за Белия дом. Основното внимание ще е насочено към надпреварата в редиците на демократите.

Изходът от партийните събрания не е гаранция за номинация, но тъй като това е първото пряко гласуване на избирателите, победата може да даде тласък на кандидата.

При републиканците се приема, че Доналд Тръмп ще спечели вота, докато при демократите са 11 кандидати, сред които няма ясен победител. По осреднени данни на „Вашингтон пост“ с най-големи шансове са четирима - бившият вицепрезидент Джо Байдън, бившият кмет на Саут Бенд, Индиана, Пийт Бутиджидж, сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс и сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън.

Официално: Майкъл Блумбърг влиза в надпреварата за Белия дом

Интересно ще е да се види и представянето на милиардера и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който се включи късно в надпреварата, но участва с масирана рекламна кампания. В тези избори до момента по изчисления на местни издания Блумбърг е пуснал два пъти повече реклами в сравнение с Тръмп по време на цялата кампания за изборите през 2016.

В навечерието на предизборните събрания кандидатите обърнаха внимание на теми като здравеопазване, подобряване на условията на средната класа и корупцията във Вашингтон.

Гласуването ще се проведе на течащия процес по импийчмънт срещу Тръмп, който се очаква тази седмица да приключи с оправдателна присъда. В понеделник вечерта в 7 часа местно време (3 сутринта във вторник българско) избирателите ще могат да започнат процеса в около 1 700 места за гласуване в щата като училища, библиотеки и църкви. В залите те ще са разпределени въз основа на партийната си принадлежност и ще излагат аргументи с цел да убедят да се гласува за определен кандидат.

Процесът за импийчмънт на Тръмп започна със скандал

Представители на кандидатите изнасят речи и гласоподавателите решават кой да е лицето на партията на изборите през ноември. При републиканците процесът е кратък, защото след речите се преминава към тайно гласуване и обявяване на победителя.

При демократите след речите дошлите започват да се съвещават като се местят в различни части на залите и образуват групи, които предпочитат същия кандидат. Тези групи, които са с големина поне 15 процента от дошлите стоят зад потенциално успешен кандидат. Ако избирателите са в група с по-малко от 15 процента те трябва да се преориентират, да се опитват да убедят други да минат на тяхна страна към тях или да не подкрепят който и да е кандидат.

Кандидатите, зад които са групи, които останат до края, получават „делегати“ които гласуват за тях на партийните събрания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама