Денят накратко – 3 февруари

19:00, 03 фев 20 25 2520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Описват ценностите на Васил Божков, българите от Ухан са с отрицателен резултат за коронавирус и още:

***

Описват ценностите на Васил Божков

Експерти от Министерството на културата описват ценностите на Васил Божков и правят огледи стая по стая. Все още няма разпореждания да се изнасят предмети от колекцията на бизнесмена. Изнесени са обаче няколко картини, които в момента са в Националната художествена галерия за експертизи.

"Това е най-добрата колекция на антична торевтика в света. В нея има много ритони, много повече, отколкото във всички световни музеи. Много киликси, много фиали. Тя е една колекция, която дава представа за развитието на това изкуство не само по тракийските земи, но и по целия древен свят", коментира проф. д-р Иван Маразов от фондация "Тракия". Според него една от основните грижи на държавата е да запази тази колекция.

По-късно през деня жандармерия изкара два джипа БМВ от един от гаражите в офис сградата на „Нове холдинг".

***

СРС-тата с Радев – законни или не

Казусът с президента Румен Радев и разпространени от прокуратурата телефонни записи, за които се твърди, че са с вероятно негово участие, дни наред не стихва. Основният въпрос е имал ли е главният прокурор законно право да огласи информацията от СРС-тата?

По въпроса бившият представляващ ВСС Димитър Узунов коментира, че имунитетът на президента не е абсолютен. Според Узунов целта е да се отклони вниманието от пряката реч на участниците в диалога в записа, като се задават въпроси имал ли е право главният прокурор Иван Гешев да публикува тези данни. "Главният прокурор напълно законосъобразно е предоставил възможност българската общественост да чуе в пряка реч участниците в диалога", отбеляза Узунов.

МеждувременноСъюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет да обсъди казуса с разпространените от прокуратурата записани. От Управителния съвет на магистратската организация настояват съдебните кадровици да кажат бил ли е уронен престижът на съдебната властОт организацията настояват съдебните кадровици да отговорят - може ли главният прокурор да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава.

Росен Плевнелиев коментира, че разпространените от прокуратурта СРС-та показват същността на държавния глава.  “Това е един човек, който в качеството си на ръководител на ВВС е погазил закона”, заяви Плевнелиев.  

***

Българите от Ухан са с отрицателен резултат за коронавирус

Двамата българи - момче и момиче, бяха приети в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия малко след 22 часа на 2 февруари. И двамата са в добро здравословно състояние, стана ясно по време на брифинг във ВМА. Въпреки това изследванията им ще продължат. И двамата ще останат в болницата през целия карантинен период. В средата на този период ще се направи повторен тест, за да се потвърди,че нито един от тях не се е заразил по време на полета от Ухан.

Пикът на разпространението на новия коронавирус в Китай ще настъпи след 10-14 дни, прогнозира ръководителят на специалната комисия на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на КНР. Той изтъкна, че на сегашния етап разпространението на коронавируса се намира все още в стадий на растеж. Междувременно Министерство на здравеопазването публикува информация от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията относно новия коронавирус. Ето какво трябва да знаем за вируса.

***

Два язовира в Северозападна България с критично ниски нива на водата

Критично ниски нива на водата в язовир „Огоста“ и „Върбешки“ в Северозападна България. Притеснени жители призоваха за спешна проверка, която да установи дали вода е източвана нерегламентирано. В същото време представители на Напоителни системи обясниха, че проблемът с нивото на водата е заради липсата на притоци.

***

Парламентът на Косово гласува новия кабинет

Парламентът на Косово трябва днес да гласува новото правителство на страната. Това стана възможно, след като двете най-големи партии постигнаха споразумение за общо управление, четири месеца след предсрочните избори в страната. Едно от най-големите предизвикателства пред бъдещото правителство в Прищина ще бъде договарянето на споразумение със съседна Сърбия, която отказва да признае косовската независимост.

***

Данъчната кампания започна

Данъчната кампания за 2020 година започна днес заради промени в законодателството. Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени, както по електронен път, така и на място в офисите на приходната агенция. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите 30 април.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама