Китай призна, че е допуснал грешки при овладяване на коронавируса

21:50, 03 фев 20 25 3189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководството на Китайската комунистическа партия призна, че е имало пропуски в работата на службите при засичането и контролирането на вируса от Ухан, съобщава АФП.

Политбюро призова за "подобряване на националната система за здравеопазване", след като според органа, който има най-голяма власт в Китай, "са демонстрирани слабости и трудности, които реакцията на сегашната епидемия е извадила на показ".

Пикът на коронавируса ще настъпи след 10-14 дни

Самокритичните думи дойдоха след като официален Пекин разкритикува чуждите държави и най-вече Съединените щати, че всяват ненужна паника, като спират полетите до Китай и въвеждат други ограничения и предупреждения.

Но в изявлението за грешките в страната Политбюро отбелязва, че е необходимо "да се направи повече за надзора на пазарите и да се действа със здрава ръка срещу незаконната търговия с диви животни."

Политбюро казва също, че повече не трябва да се изпада в ситуация на недостиг на хирургически маски и друго предпазно облекло, както се е получило сега.

361 са вече смъртните случаи от коронавируса в Китай

Местните власти в провинции с общо население над 300 милиона души, сред които най-населената провинция в Китай Гуандун, заповядаха всички граждани да носят предпазни маски на публични места.

Но произвеждането на толкова много маски не е лесна работа, още повече че епидемията избухна по време на празнуването на Китайската нова година, когато много хора са в почивка и фабриките не работят с пълен капацитет. В добавка властите в Китай удължиха ваканцията, за да спрат движението на милиони хора по празниците, което може да разпространи болестта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама