Първа жертва на коронавируса в Хонконг

08:40, 04 фев 20 25 2976 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хонконг отчете първа жертва на заразата своя територия, след като мъж с новия коронавирус почина, пише Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Това е едва вторият фатален случай извън границите на континентален Китай.

39-годишният мъж е имал и друго заболяване, освен развитата заради вируса болест, казва местния телевизионен канал TVB. Досега в Хонконг има 15 потвърдени случая на коронавируса. Починалият мъж се е заразил в китайския град Ухан, който е посетил. Смъртта му идва докато стотици медицински работници стачкуват вече втори ден с искания Хонконг напълно да отреже достъпа на хора от континентален Китай.

Акцент на деня: На коронавируса не му се идва у нас

Междувременно китайските здравни власти актуализираха данните за броя на заразените и починалите от коронавируса от Ухан, пише АФП. Открити са 3235 нови случая, с което общият брой на заразените надхвърли 20 хиляди и вече е 20 400.

Потвърдена е и смъртта на още 64 пациенти, които са прихванали вируса и са развили болести в резултат на това. Всички са от най-силно засегнатата провинция Хубей. Така общият брой на починалите се увеличи на поне 425 в рамките на Китай.

Пикът на коронавируса ще настъпи след 10-14 дни

В Европа също нараства броят на заразените за вируса, като той е потвърден при нови 12 души в Германия, информира ДПА, цитирана от bTV. Te заболели отново са служители на компанията за автомобилни части "Уебасто", чиято централа е в Щокдорф, провинция Бавария. Досега в провинцията са потвърдени десет случая – осем служители на компанията и двете деца на неин служител. Бащата и децата са в стабилно състояние. "Уебасто" има 13 400 служители и 12 бази в Китай. Най-големият й завод е в Ухан, където е центърът на епидемията.Обектът в Щокдорф миналия месец е бил посетен от заразена служителка от Китай, която усетила симптомите едва по обратния път към дома.Останалите два случая в Германия са хора, които през уикенда бяха върнати в страната от Ухан. Те се лекуват във Франкфурт.

Ваксина срещу коронавируса се очаква до година и половина - три огромни фирми работят денонощно. Това каза проф. Иво Кременски, консултант към лаборатория по геномна диагностика, пред БНТ. "Дотогава трябва да се спазват определени условия - да се намалят контактите, да имаме инструмент за поставяне на диагнозите. Инструментът е такъв, че е в София го има, но го няма във Варна. Тоест, трябва да го има на няколко места, за да може бързо да се постави диагнозата. Изолиране на случаите за 14 дни", каза Кременски. „Трябва да се спазва и хигиена“, добави той. Според проф. Кременски няма опасност заради многото китайски стоки в България, тъй като коронавирусът не вирее повече от два часа.

От своя страна, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева изрази увереност в устойчивостта на китайската икономика въпреки епидемията, предизвикана от новия коронавирус. Тя отбеляза, че МВФ подкрепя мерките, които Китай взима в борбата с инфекцията, както и действията на финансовата сфера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама