Първи българин със забрана за влизане в САЩ заради корупция

08:05, 04 фев 20 / Политика 25 3618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ с първа мярка срещу корупцията у нас. Посланикът на Вашингтон в България Херо Мустафа заяви, че до дни ще бъде оповестен първият български гражданин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в страната заради корупция, съобщи Нова телевизия.

САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим“, заяви Мустафа.

Херо Мустафа опита българска ракия в Пловдив

Посланикът посочи, че това ще бъде само първото име, но после ще има и други. „Впоследстиве ще разгледаме целесъобразността на приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”, каза Херо Мустафа.

Тя коментира и идеята за евентуални промени в Конституцията ни. „Решението за каквато и да било промяна в Конституцията е на българското правителство, българския парламент и българския народ. Върховенството на закона е един от стълбовете в нашия стратегически диалог, което означава, че ще водим добър диалог с правителството и гражданското общество, за да обсъдим как от страна на САЩ можем да предоставим нашите познания и най-добри практики”, заяви дипломатът.

Херо Мустафа към Ангелкова: Имате впечатляващи резултати в туризма

На въпрос за падането на визите за българи, посланикът отговори така: „През март предстои първото посещение в България на помощник-държавния секретар по консулските въпроси. Това е най-висшестоящия служител в Държавния департамент, който се занимава с този въпрос. Той ще дойде тук, за да разговаря за програмата за безвизово пътуване. В този ред на мисли, посолството на САЩ току-що започна програмата „Работа и пътуване”, която дава възможност на 5000 български студенти да прекарат лятото в САЩ”.

Енергийната диверсификация трябва да бъде разгледана на практика, а не само принципно. Предстои второ посещение в България на делегация от американски технически експерти”, каза посланикът в коментар по темата за енергетиката у нас.

Главният мюфтия подари скулптурa роза на Херо Мустафа

Мисля, че имам голям късмет да бъда в България. Аз и моето семейство обичаме тази страна и българския народ. Обичам и езика ви. Не мисля, че е труден, просто не мога да намеря достатъчно време, за да го уча. Това, което ме впечатлява най-много, е силата на българския народ. Във всяка институция и сред гражданското общество съм се срещала с хора, които работят за доброто бъдеще на България”, сподели още Херо Мустафа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама