Димитър Стоянов: Аз съм Митко от записа, гласът е на президента

09:04, 04 фев 20 / Политика 25 4123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Аз съм Митко от записа, гласът на втория мъж е категорично на президента, обяви главният секретар на държавния глава – Димитър  Стоянов, съобщи bTV.

Разговорът не е иницииран от Румен Радев, а от ген. Стойков“, посочи той по повод на действията на прокуратурата и разпространените СРС записи, за които държавното обвинение твърди, че са записани разговори между държавния глава и началника на Военновъздушните сили. Димитър Стоянов предположи, че подслушван е бил ген.-майор Цанко Стойков, а не държавният глава. 

Прокуратурата подозира, че президентът е осуетил проверка срещу съпругата си (ЗАПИСИ)

Нямам идея каква е причината ген. Стойков да се обади на президента, както виждате от разговора, президентът Радев също не знае. И той пита: „За какво става въпрос?“. Отговорът на ген. Стойков е, че е поискана такава информация от Славчев – най-вероятно това е зам.-председателят на КПКОНПИ“, обясни Димитър Стоянов.

Той посочи, че през 2014 г. офицерът по връзки с обществеността във ВВС напуска поради пенсиониране. През ноември ген. Радев, тогава командир на ВВС, назначава госпожа Генчева за временно изпълняващ длъжността „Връзки с обществеността“. Основание за това нещо е Кодексът на труда, както и правила за дейността на „Връзки с обществеността“ в Министерство на отбраната. „Това място два пъти е обявено в регистър и не се явява кандидат", уточни Димитър Стоянов.

Димитър Узунов: Няма нарушение на закона с разпространените СРС записи

Госпожа Генчева ( в последствие Радева) е на тази позиция до август 2016 г. След това по същия начин е назначен друг цивилен служител, който също по съвместителство изпълнява тези функции. Това е практика, която е напълно законосъобразна", отбеляза главният секретар на президента.

По думите му през 2015 г. е извършена проверка от инспектората на МО и не са открити нарушения.

Радев: Атаките срещу семейството ми придобиват уродливи измерения

„Втората тема, която се обсъжда в записа, е за финансовите средства, които е получавала госпожа Генчева като компенсация за това, че живее на квартира и няма собствено жилище. Такива суми се се изплащат на всички военнослужещи и цивилни служители, които не разполагат със собствено жилище. Сумата е фиксирана и тя е между 100 лв. и 120 лв. за София“, обясни още Димитър Стоянов. Според него КПКОНПИ също излиза със заключение, че няма нарушения.

"Пратил съм SMS на главния прокурор на 26 януари в неделя. С него просто молех да се чуем", обясни Стоянов. Причината е да бъде доставена повече информация на президента по случая с експулсирането на руски дипломати. "После се опитах да се свържа с Гешев по телефона. Това е напълно приемлива практика. Няма никакъв опит за привикване на главния прокурор", обясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама